Uniunea Europeana este si ramane un pol de stabilitate in relatiile geo-strategice si economice internationale, chiar daca traverseaza o perioada cu multe turbulente si provocari. Aflata in vecinatatea unui conflict militar de agresiune, Uniunea a ales calea dreptatii si a solidaritatii, chiar cu riscul de a-i fi afectata economia.
Constatam ca sunt dezvoltate, din ce in ce mai des, teorii cu privire la ruptura dintre state si institutiile unionale si, evident, cu privire la o asa-zisa impunere a conduitelor nationale din birourile de la Bruxelles. Toate aceste teme false au un scop precis: scaderea increderii cetatenilor in Uniune si, implicit, indreptarea privirii catre un est de la care nu a venit decat opresiune.
Dreptul Uniunii Europene, indiferent ca este privit sub aspectul normelor de drept material sau sub aspectul politicilor unionale, are menirea de a uniformiza spatiul juridic intern si de a genera piloni de dezvoltare in lumea internationala.
Demersul din acest curs universitar este de a prezenta, cat de succint este posibil, intr-un limbaj usor de inteles, ce este Uniunea Europeana, care sunt mecanismele functionale dintre state si institutii, care sunt principalele politici ale Uniunii si cum contribuie acestea la cresterea coeziunii economice, teritoriale si sociale.
Fiind convins ca un om informat va alege intotdeauna partea buna, va invit ca, fiind constienti de importanta apartenentei noastre in Uniune, sa militam pentru o prezenta sustinuta si sustenabila la politicile acestui select club din care facem parte!
Despre autor
Gabriel-Liviu ISPAS este conferentiar universitar doctor, titular la Facultatea de Administratie si Afaceri, Departamentul de Administratie Publica, din cadrul Universitatii din Bucuresti (disciplinele Institutii si politici ale Uniunii Europene, Dreptul Afacerilor in Uniunea Europeana, Drept constitutional); conferentiar asocial al SNSPA, Departamentul de Drept, fiind titular al cursului Politici de Conformitate Anticoruptie, la programul de studii de master Integritate si Politici Publice Anticoruptie; avocat definitiv in Baroul Bucuresti, formator titular al INPPA Brasov la disciplina Dreptul Uniunii Europene si membru al Consiliului Directorilor din organizatia internationala European Public Law Organization.