Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept constitutional si institutii politice. Vol. II. Institutii politice. Editia a 2-a

ISBN/ISSN: 978-606-27-0273-1
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 37,60 RON
33,81 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
Descriere

Volumul Institutii politice reprezinta a doua parte a cursului de Drept constitutional si institutii politice, al carui prim volum – Teoria generala a dreptului constitutional. Drepturi si libertati – a fost editat la inceputul anului 2014.

Institutiile politice, forme prin care se exteriorizeaza si este organizata puterea in stat in vederea realizarii interesului general, stabilesc norme sociale de conduita si garanteaza un sistem de relatii stabil, dar totodata adaptabil la evolutia comunitatii.

Lucrarea contine analiza puterii organizate statal, a teoriei statului, a organismelor de guvernare, adica parlament, presedinte, guvern si prim-ministru, precum si a autoritatilor prin care se realizeaza puterea judecatoreasca. Sunt prezentate, de asemenea, sistemul electoral roman, procedura referendumului si partidele politice, iar un capitol distinct este dedicat Curtii Constitutionale.
Continuand modalitatea de abordare din cuprinsul primului volum, in sensul ca institutiile dreptului constitutional devin mai „apropiate” atunci cand prezentarea lor este plasata intr-un context practic, cel de-al doilea volum cuprinde numeroase exemple din jurisprudenta Curtii Constitutionale, prin care au fost analizate si solutionate probleme de drept in aceasta materie.

Exemplele din jurisprudenta instantei de contencios constitutional, precum si trimiterile directe la normele constitutionale si infraconstitutionale de referinta au rolul sa indrume studentii la drept, principalii beneficiari ai lucrarii, sa cerceteze cu prioritate instrumentarul de baza, esential pentru pregatirea oricarui jurist: Constitutia, legea, jurisprudenta creata in interpretarea si aplicarea legii fundamentale.

Scrisa intr-un limbaj clar, concis, accesibil atat cursantilor care se initiaza in materia Dreptului institutional si institutiilor politice, dar si publicului larg (mass-media, politicieni, simpli cetateni) in incercarea de a deslusi cadrul legal al institutiilor politice, lucrarea este utila deopotriva specialistilor prin prisma valorificarii experientei autoarei de prim magistrat-asistent in cadrul Curtii Constitutionale. O nota aparte este conferita de inserarea a numeroase extrase din decizii ale Curtii Constitutionale prin care au fost transate probleme de drept in materia institutiilor politice.

Despre autor
Dna Marieta Safta este prim magistrat-asistent la Curtea Constitutionala a Romaniei si lector universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Titu Maiorescu” din Bucuresti.

Detalii tehnice
Data Aparitiei04 mai 2015
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini376
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Ed. 3 15.02.2015

Noul Cod penal. Noul Cod de procedura penala. Ed. 3 15.02.2015

Legile de punere in aplicare – corelatii cu vechile reglementari, legislatie conexa, hotarari C.E.D.O., index alfabetic
37,60 RON 33,81 RON
DE ACELASI AUTOR
NOU
Constitutia Romaniei. Editia a 4-a-Tudorel Toader

Constitutia Romaniei. Editia a 4-a

decizii ale Curtii Constitutionale, hotarari C.E.D.O., hotarari C.J.U.E., legislatie conexa
65,00 RON 58,50 RON

Drept constitutional si institutii politice. Vol. I. Editia a 6-a revizuita

Teoria generala a dreptului constitutional. Drepturi si libertati
55,00 RON 49,50 RON