Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Marile ratari si marile modificari ale Codului de procedura fiscala. Vol. I. Perspectiva dreptului administrativ

Contenciosul administrativ-fiscal. Nulitatea si inexistenta actului administrativ-fiscal. Retragerea si revocarea actului administrativ-fiscal
ISBN/ISSN: 978-606-27-2183-1
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 300,00 RON
240,00 RON
Disponibilitate: Pretul, numarul de pagini si data aparitiei lucrarii sunt estimative si pot suferi modificari!

Contenciosul administrativ-fiscal este fara nicio indoiala un subiect fascinant, dar si permanent generator de dificultati, controverse si surprize – rareori placute, din pacate, dar cel mai adesea de mare impact – in abordarea sa de catre practica noastra legislativa, administrativa si judecatoreasca.
Lucrarea de fata prezinta o analiza a contenciosului administrativ-fiscal in urma aparitiei Noului Cod si a modificarilor sale legislative subsecvente care se doreste a fi o continuare si completare a demersurilor stiintifice initiate si derulate de autor cu mai bine de 10 ani in urma sub conducerea atenta si plina de grija a regretatului profesor Viorel Mihai Ciobanu, materializate atunci intr-o teza de doctorat avand ca obiect al analizei contenciosul fiscal; insa, fata de circumstantele in care a fost redactat, dar si a unor motive determinante incidente in cadrul acestui demers, cercetarea este acum derulata intr-o maniera destul de diferita, i.e. urmarind sa prezinte in esenta doar marile modificari ale Noului Cod de procedura fiscala, precum si marile ratari de ordin conceptual-juridice in abordarea fenomenului analizat, iar nu sa il prezinte – precum in lucrarea anterior citata – in ansamblul sau, incercand sa dea astfel raspuns unor mari intrebari si cautari care intr-un fel sau alt fel au fost atinse anterior cel mult doar implicit. 
Chiar daca o asemenea abordare ingreuneaza semnificativ accesul multora dintre cititori la rezultatele cercetarii derulate, deoarece sunt disputate in mod frontal si direct problemele de ordin conceptual (e.g., nulitatea – inexistenta actului administrativ-fiscal, retragerea – revocarea actului administrativ-fiscal), plecand de la prezumtia ca notiunile elementare in discutie sunt deja cunoscute (astfel incat nu au mai fost prezentate gradual si in ansamblul lor substantial si/sau procedural), autorul, preferand aceasta cale, a dorit, in principal, o provocare la dezbatere a doctrinei de drept fiscal si chiar a celei de drept administrativ, in speranta ca in acest fel se va putea parasi tratarea mai degraba mecanica si utilitarista a textelor legale, incercandu-se o rezolvare a marilor probleme ale legislatiei si practicii noastre din domeniu, din care toata lumea va profita la final, urmand ca apoi sa se analizeze si detaliile, pe un teren deja destelenit, astfel incat solutiile propuse sa nu mai socheze, asa cum se intampla de atatea ori acum.

•••

Acest volum face parte dintr-un proiect de mare anvergura, o trilogie a marilor modificari si a marilor ratari conceptual-juridice ale Codului de procedura fiscala ce debuteaza cu aceasta perspectiva a dreptului administrativ; va fi continuata cu reperele unei teorii a obligatiei fiscale, pentru a fi incheiata cu toate celelalte mari asemenea modificari si ratari din Cod, in timp ce studiul asupra masurilor asiguratorii ar urma a fi prezentat distinct, intr-o lucrare de sine statatoare.

•••

Prezentul studiu incearca „sa explice ce anume s-a avut sau ar fi trebuit avut in vedere in procesul legislativ nu la nivel tehnic al detaliilor (chiar daca – asa cum ne place mereu sa readucem aminte – zicala „Diavolul se ascunde in detalii” este extrem de pertinenta in acest domeniu, netrebuind ignorate), ci la nivel macro, in special in ceea ce priveste interconectarea si corelarea reglementarilor posibil incidente alaturi de dreptul fiscal cu cele doua sub-ramuri ale sale (i.e. material si procedural), fiecare cu doua categorii de reglementari (i.e. cele generale si respectiv cele speciale) cu dreptul administrativ (i.e. cel general, dar si cel special al contenciosului administrativ) si civil (i.e. cel substantial si cel procedural)” (Dan Dascalu)

Dan DASCALU este Partener si Lider al departamentelor de Litigii si Relatii de munca ale D&B David si Baias. De asemenea, este Doctor in Drept si profesor asociat al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si al Academiei de Studii Economice, unde preda cursuri de procedura fiscala si litigii fiscale.

Detalii tehnice
Data aparitiei19 dec. 2022
Categorie generalaTratate
Numar pagini1000
Format200x260 mm
DE ACELASI AUTOR - Dan Dascalu