Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Contractul international de investitii

ISBN/ISSN: 978-606-27-2328-6
Editura: Hamangiu
150,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Dezvoltarea relatiilor comerciale internationale sub forma investitiilor straine directe a condus la aparitia dreptului international al investitiilor care are la baza trei elemente interconectate: dreptul national al statului gazda, contractul de stat si tratatele bilaterale de investitii.  

Contractele internationale de investitii in care parti sunt statul gazda a investitiei prin entitatile sale si investitorul strain sunt denumite generic contracte de stat.  
In lucrarea Contractul international de investitii este analizat contractul de stat, contract international de investitii, avand ca sistem de referinta dreptul romanesc. In cadrul prezentei cercetari stiintifice, dimensiunea internationala este asigurata prin raportarea la dispozitiile de drept international si regional din domeniul investitiilor straine directe, la practica arbitrala internationala investitionala, la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). 

Monografia cuprinde trei parti, grupate in capitole, sectiuni si concluzii destinate analizarii naturii juridice a contractului de stat, a trasaturilor care il particularizeaza in randul contractelor de comert international din perspectiva reglementarilor interne si internationale, a jurisprudentei CJUE, a practicii judiciare nationale, precum si a practicii arbitrale dezvoltate in domeniul investitiilor internationale. 

Prezentarea principalelor forme ale contractului international de investitii, atat a formei clasice (contractul de concesiune), cat si a formelor moderne (parteneriatul public-privat, production sharing agreement, management agreement, contractul turnkey, joint venture agreement, contractul build, operate and transfer) este intregita prin analizarea mijloacelor de solutionare a litigiilor legate de investitii: mijloace specifice (protectia diplomatica si comisiile mixte), mijloace alternative (dispute board, comisia CAD, fact-finding, medierea si concilierea, arbitrajul international investitional), a relatiei juridice dintre arbitrajul international si dreptul Uniunii Europene, dar si a problematicii recunoasterii si executarii sentintelor arbitrale. Reforma sistemului de solutionare a litigiilor din domeniul investitiilor internationale reprezinta un alt capitol in cadrul lucrarii.                                                                                                                     

Apreciem ca importanta investitiilor straine directe la dezvoltarea economica in context national, dar si regional si mondial imprima monografiei Contractul international de investitii un caracter de actualitate.    

 

 

Detalii tehnice
Data aparitiei08 dec. 2023
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini560
Format165x235 mm
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Ionela-Diana Patrasc-Balan