Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Filtrati dupa atribute
  • Categorie generala
  • An aparitie
Descarca oferta

Cristian Ionescu

S-a nascut in Bucuresti, la 3 aprilie 1948.

Studii: Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti (1972); doctor in drept constitutional (1987). 

Specializari si documentari: stagiu de documentare si cercetare la Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii, ca bursier NATO (1990-1991); absolvent al cursurilor de vara ale Seminarului international pe probleme ale securitatii nationale, organizat de Institutul de Stiinte Politice al Universitatii din Kiel, Germania, si NATO (1991); cursant in cadrul Programului international de pregatire in domeniul drepturilor omului, organizat de Fundatia Canadiana pentru Drepturile Omului, Montreal (1992); participant la Conferinta internationala organizata de Seim-ul Poloniei in colaborare cu Serviciul de Cercetari al Congresului Statelor Unite ale Americii, cu tema „Reguli ale procedurii si practicii parlamentare”, Pultusk, Polonia (1994); specializare in domeniul dreptului european la Academia Europeana de Drept si Institutul Universitar European, Florenta (1994); stagiu de documentare la Biblioteca Parlamentului European, cu tema „Statutul parlamentarilor in statele Uniunii Europene”, organizat de Institutul de studii Est-Vest Bruxelles (1997); stagiu de documentare pe teme de interes parlamentar organizat de USAID si DAI la Camera Comunelor din Canada, Congresul SUA si la Parlamentul Republicii Polonia (1999); stagiu de documentare in domeniul perfectionarii pregatirii de specialitate si a activitatii personalului parlamentar, organizat de Institutul European de Administratie Publica, Maastricht (1999); participare la programul de seminare organizate de „East-West, Parliamentary Practice Project” impreuna cu cele doua Camere ale Parlamentului Romaniei si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, consacrate dezbaterii unor probleme privind „Consolidarea democratiei parlamentare in Romania”, urmate de un stagiu de documentare la Camera Deputatilor din Italia si Adunarea Republicii din Portugalia (2000); absolvent al Colegiului National de Aparare (2001); specializare in drept constitutional si proceduri parlamentare in dreptul roman si in dreptul comparat. 

Activitate: publicist (1972-1989); consilier la Ministerul Justitiei (1990-1992); consilier parlamentar in cadrul Departamentului tehnic legislativ al Camerei Deputatilor (1992-1995); consilier in cadrul Compartimentului juridic si legislativ al Presedintiei Romaniei (1995-1996); director general al Departamentului pentru informare parlamentara al Camerei Deputatilor (1996-2001); secretar general al Camerei Deputatilor (2001-2003); sef al Departamentului legislativ al Camerei Deputatilor (2006-2009); consilier in Senatul Romaniei (2015-prezent); profesor universitar, titular la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti (1992-2020) si la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (1997-2012); conducator stiintific de doctorat, disciplina „Drept constitutional si institutii politice”; redactor-sef al revistei Dreptul (2016-prezent); membru titular al Academiei de Stiinte Juridice din Romania; membru titular al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania; membru in Colegiul director al Uniunii Juristilor din Romania.

Publicatii: autor al unui numar de 49 de lucrari de specialitate (monografii pe diferite teme ale dreptului constitutional, dreptului constitutional comparat, dreptului parlamentar, tratate si comentarii constitutionale, culegeri de studii, cursuri universitare etc.), publicate la edituri de prestigiu din tara si din strainatate, peste 300 de studii, articole si comentarii in domeniul dreptului constitutional si al stiintelor politice, publicate in reviste cu profil juridic si social-politic.

Premii si distinctii: Premiul „Tudor Radu Popescu” al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania pentru lucrarea Tratat de drept constitutional contemporan, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2008, in martie 2013; premiul „Anibal Teodorescu” al Uniunii Juristilor din Romania pentru lucrarea Dezvoltarea constitutionala a Romaniei. Acte si documente, 1741-1991, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2016, in decembrie 2016; premiul „Anibal Teodorescu” al Uniunii Juristilor din Romania pentru lucrarea Constitutia Romaniei. Comentarii si explicatii (coordonator si coautor), Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2017, in decembrie 2017.

actualizat septembrie 2021

Vezi ca Grila Lista
Ordoneaza dupa
Afiseaza pe pagina