Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul proprietatii intelectuale. Curs universitar

ISBN/ISSN: 978-606-27-2405-4
Editura: Hamangiu
150,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Dreptul proprietatii intelectuale poate fi descris ca fiind acel ansamblu de norme juridice prin care sunt recunoscute anumite lucruri incorporale de natura informationala sau expresiva si prin care acestea sunt protejate, fie indirect, ca lucruri asupra carora exista interese legitime, prin intermediul unor specii de raspundere delictuala, fie direct, ca bunuri apropriate prin drepturi subiective de proprietate intelectuala.

Cartea de fata analizeaza, cu precadere, trei teme: protectia inventiilor prin brevet, protectia marcilor si drepturile de autor. In cadrul paginilor dedicate acestor teme principale, veti gasi insa referiri si la alte elemente ale proprietatii intelectuale, acestea fiind prezentate ca forme alternative sau, uneori, ca forme aditionale de protectie, fie in raport cu brevetul (e.g., certificatul de model de utilitate), fie in raport cu drepturile de autor (e.g., desenele si modelele), fie in raport cu ambele (secretul comercial).
Cursul este adresat, in primul rand, studentilor facultatilor de drept. Insa, o asemenea lucrare ar trebui sa intereseze, in egala masura, si pe juristii practicieni, in special pe avocati.

Iata cateva motive pentru care merita sa cititi paginile acestei carti:
Traind intr-o lume tot mai tehnologizata, este firesc sa stim mai multe despre inventii, despre marci, despre opere, despre secrete comerciale si despre alte obiecte ale proprietatii intelectuale. Ele indica directia de astazi a progresului umanitatii. Revolutia informationala, a incorporalului, este acum ceea ce revolutia industriala a fost in secolul XIX. La nivelul economiei nationale, al celei europene, al celei globale, precum si la nivelul intreprinderilor, privite individual, ponderea acestor obiecte este deja enorma si se afla in expansiune.

Apoi, ca juristi, este avantajos sa ne preocupe dreptul proprietatii intelectuale. Daca nu pentru frumusetea materiei, cel putin dintr-un motiv pragmatic: resursele economice ale destinatarilor dreptului – deci, ale celor pe care fiecare dintre noi ii slujim – se concentreaza, tot mai mult, in arii de activitate vizate de proprietatea intelectuala. Asadar, cererea pentru aceia care pot manui dreptul proprietatii intelectuale este tot mai mare. El nu este, insa, usor de manevrat. Este tehnic, amplu, cu multe detalii si cu putin spatiu lasat pentru improvizatie. Cei ce il studiaza temeinic, deci, au un avantaj competitiv insemnat.

In fine, citind acest curs, veti descoperi ca el a fost conceput ca o harta pentru un teritoriu frumos, dar complicat; o harta deosebit de utila pentru ca, pe de-o parte, elimina din peisaj suficiente amanunte care, daca ar fi prezente, ar conduce la blocaj inca de la primul pas, dar, de cealalta parte, ilustreaza exact si intotdeauna cu exemple vii, din jurisprudenta reala a instantelor europene si nationale, elementele esentiale pentru navigare.

Detalii tehnice
Data aparitiei29 nov. 2023
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini476
Format165x235 mm
Tip copertaCarte brosata