Cuvintele, vorbite si scrise, sunt instrumentele principale de lucru ale oricarui participant profesionist la mecanisme juridice: avocat, consilier juridic, judecator, grefier, procuror, notar, executor judecatoresc, profesor de drept etc. Acestia folosesc cuvintele nu doar pentru a comunica, ci pentru a convinge, a construi argumente, a interpreta norme si a defini realitati juridice. Spre deosebire de limbajul cotidian sau de cel artistico-literar, limbajul juridic cere claritate, precizie, coerenta si o structura logica riguroasa. De aceea, orice jurist trebuie sa fie nu doar un bun cunoscator al legii, ci si un artizan al limbajului.
Pe parcursul carierei sale, orice jurist scrie mii de pagini. Cuvintele scrise sunt armele sale cele mai de temut. In drept, fiecare cuvant are greutate, iar nuantele de sens pot inclina balanta intr-un litigiu sau intr-o tranzactie. Scrierea juridica nu este deci doar o forma de comunicare intre juristi, ci si un instrument strategic. De aceea, a scrie (bine) este o obligatie profesionala a oricarui jurist, iar cunoasterea tehnicilor scrierii juridice este esentiala pentru a atinge acest rezultat.
In Romania, scrierea juridica nu este in prezent suficient analizata sau sistematizata, si nici predata in facultatile de drept. Cartea Legal writing. Tehnici generale de redactare a documentelor juridice raspunde necesitatii de a acoperi acest deficit, prezentand cadrul general al redactarii documentelor juridice intr-o maniera accesibila, aplicata si dinamica. Sunt analizate, prin prisma experientelor practice si academice ale autoarelor, tehnici cu aplicabilitate generala in redactarea oricaror documente juridice: tehnici de planificare prealabila, tehnici privind stilul documentelor, tehnici privind forma documentelor, tehnica IRAC pentru organizarea documentelor etc.
Lucrarea sistematizeaza si explica principalele trasaturi ale scrierii juridice, de la folosirea si citarea surselor (propunand un sistem uniform de citare, inexistent in Romania in prezent) la vocabularul specializat si la formalismul caracteristic. Apoi, lucrarea particularizeaza aceste reguli pentru scrierea juridica academica, scrierea juridica predictiva (documente obiective, precum opinii juridice sau contracte) si scrierea juridica persuasiva (documente argumentative, precum cereri de chemare in judecata sau de arbitrare). Lucrarea cuprinde numeroase exercitii si exemple.
Cartea Legal writing. Tehnici generale de redactare a documentelor juridice este un ghid esential atat pentru studentii facultatilor de drept care se confrunta cu un limbaj de specialitate nou si provocator, cat si pentru orice jurist care doreste sa isi dezvolte gandirea juridica si sa isi perfectioneze stilul de redactare pe baze tehnice si stilistice corecte. Lucrarea nu este doar un manual, ci un veritabil atelier de scriere juridica. Este o invitatie adresata actualilor si viitorilor profesionisti ai dreptului de a-si exersa condeiul, de a-si descoperi stilul propriu si de a contribui la crearea un limbaj juridic mai modern, mai accesibil si mai eficient in Romania.
Despre autori
RALUCA PAPADIMA este lector universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si avocat membru in Barourile Bucuresti, Paris si New York.
MIHAELA GHERGHE este asistent universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si avocat in Baroul Bucuresti.