Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept civil. Familia. Editia a 3-a

Casatoria. Rudenia si afinitatea. Adoptia. Autoritatea parinteasca. Obligatia de intretinere. Regimurile matrimoniale
ISBN/ISSN: 978-606-27-1990-6
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 160,00 RON
136,00 RON
Disponibilitate: Pretul, numarul de pagini si data aparitiei lucrarii sunt estimative si pot suferi modificari!

Drept civil. Familia este un curs universitar aprofundat ce examineaza in detaliu dispozitiile noului Cod civil cuprinse in Cartea a II-a „Despre familie”, materia fiind organizata dupa structura codului intrat in vigoare la 1 octombrie 2011 si actualizata cu toate modificarile la zi intervenite in domeniu.
Sunt analizate institutiile clasice ale dreptului civil al familiei – casatoria, rudenia, filiatia, adoptia, obligatia de intretinere –, dar si institutii noi, precum logodna si autoritatea parinteasca, intr-o maniera de prezentare care imbina perspectiva istorica cu cea nationala si internationala, marcata de dialogul dintre dreptul european al drepturilor omului si dreptul european al Uniunii Europene.
Lucrarea se adreseaza deopotriva studentilor si practicienilor (magistrati, notari, avocati, executori judecatoresti, mediatori) care vor putea regasi atat informatia esentiala, in vederea unei asimilari complete si rapide a reglementarii, cat si aprofundarea unor teme actuale, controversate in doctrina si jurisprudenta.

Despre editia a 3-a

In timp ce primele doua editii ale cartii s-au focalizat pe explicarea reglementarilor din Codul civil, aceasta noua editie aprofundeaza institutiile juridice ale familiei din perspectiva doctrinei si a jurisprudentei.

Daca ne referim la familia traditionala, trebuie sa ii cunoastem radacinile. Daca ne referim la familia contemporana, trebuie sa ii intelegem atat caracteristicile modernitatii, cat si avatarurile. Fiecare institutie juridica reflecta o tensiune conceptuala si o dinamica fara precedent intre cele trei dimensiuni care definesc viata de familie (biologica, civila si spirituala).

In aceasta a treia editie, cartea beneficiaza si de o noua structura: prima parte este dedicata „familiei ca uniune de persoane”, iar partea a doua trateaza „Regimurile matrimoniale”, si anume regimurile matrimoniale (specifice casatoriei) si raporturile patrimoniale in cadrul parteneriatului neinregistrat (uniune libera).

Sunt abordate si teme noi, dar actuale, precum drepturile persoanelor cu dizabilitati din perspectiva casatoriei si a viitoarei modificari a Codului civil, dar si teme traditionale, care presupun o reformare (adoptia majorului).

O atentie speciala este acordata autoritatii parintesti, avand in vedere ca cea mai insemnata parte a litigiilor de familie graviteaza in jurul raporturilor dintre parinti si copii in cazul separatiei parintilor, fie prin divort, fie post-divort sau doar in fapt, si in cadrul carora se disputa, uneori dramatic, locuinta copilului si programul de legaturi personale. Sunt analizate si aspectele legate de executarea titlurilor referitoare la minori.
In acest sens, este de subliniat analiza extensiva a regimurilor matrimoniale, element de noutate pe planul raporturilor patrimoniale dintre soti si de o importanta practica deosebita. De asemenea, la fiecare institutie sunt relevate judicios si normele procedurale incidente, astfel cum au fost reglementate in noul Cod de procedura civila, in vigoare din februarie 2013.

Marieta AVRAM este profesor la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, titular al cursurilor de Dreptul familiei si regimuri matrimoniale, avocat in Baroul Bucuresti si a facut parte din Comisia de redactare a Proiectului noului Cod civil.

Detalii tehnice
Data aparitiei16 iul. 2022
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini840
Format165x235 mm
Editiea 3-a
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Marieta Avram
Indisponibila
Autoritatea parinteasca - Marieta Avram

Autoritatea parinteasca

Intre maretie si decadere
99,00 RON 99,00 RON
Indisponibila
Credite pentru consumatori - Marian Nicolae, Ionut-Florin Popa

Credite pentru consumatori

Provocari legislative si tensiuni constitutionale romanesti
39,00 RON
Indisponibila
Legea darii in plata - Valeriu Stoica

Legea darii in plata

argumente si solutii
49,00 RON 44,10 RON
DIN ACEEASI CATEGORIE - Dreptul familiei
-15%
In curand
Drepturile si obligatiile parintilor in cazul separarii - Dana Dobrin-Fatol

Drepturile si obligatiile parintilor in cazul separarii

• Parinti necasatoriti • Nu locuiesc impreuna • Parinti divortati
75,00 RON 63,75 RON

In honorem Flavius Antoniu Baias. Aparenta in drept

The appearance in law. L’apparence en droit
300,00 RON 270,00 RON