Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Ghid de audiere a copilului in proceduri judiciare. Editia a 2-a

ISBN/ISSN: 978-606-27-2473-3
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Ghidul de audiere a copilului in proceduri judiciare a fost realizat din dorinta de a ajuta profesionistul in drept in abordarea optima a cazurilor in care este implicat copilul (ca parte, martor, in conflict cu legea penala, victima etc.), in scopul netraumatizarii suplimentare a copilului ca urmare a demersului judiciar.
Procedurile judiciare au un impact considerabil asupra copilului, iar in situatia in care sistemul juridic national nu dispune de proceduri si practici adaptate copiilor, acestia se confrunta cu obstacole deosebite in incercarea de a-si exercita drepturile. De aceea, este important ca justitia sa aiba intotdeauna in vedere interesul superior al copilului, indiferent de identitatea acestuia si de actele comise, iar sistemul judiciar si nejudiciar sa fie adaptat la drepturile, nevoile si interesele specifice ale copilului. 

Justitia in interesul copilului inseamna nu doar proceduri judiciare si garantii insotitoare ale drepturilor acestuia. Inseamna, in primul rand, observarea persoanei copilului, a trairilor sale si a gradului sau de perceptie plasat intr-un context situational particular si, in mod esential, semnifica valorificarea individualitatii copilului prin ascultarea sa.

De aceea, structura ghidului include o abordare psihologica, de natura a reflecta caracteristicile esentiale de varsta ale copilului care intereseaza procesul judiciar si care reclama un tratament adecvat, necesara in operatiunea de audiere a copilului. Sub acest aspect prezinta relevanta procedeul tehnic al audierii, al carui scop este de a facilita comunicarea intre copil si magistrat, in vederea decelarii realitatii celor afirmate, distingand intre fabulatie/minciuna – adevar, intrebari/ atitudini care faciliteaza dialogul si cele care inchid, blocheaza ori deviaza raspunsurile ce pot fi date de copil.

De asemenea, ghidul structureaza increderea pe care trebuie sa se fundamenteze relatia dintre magistrat si copil, tehnica audierii urmarind in mod esential respectarea principiilor generale ale protectiei si promovarii drepturilor copilului in stransa legatura cu principiul aflarii adevarului de catre magistrat.

Pentru a acoperi ipostazele juridice variate in care se poate afla copilul in raport cu procedurile judiciare, ghidul a valorizat notiunile de drept civil si procesual civil, drept penal si procesual penal, fiecare dintre acestea structurate pe un fundament international avand ca obiect de reglementare drepturile copilului. 

Ghidul de audiere a copilului in proceduri judiciare reprezinta un proiect al Asociatiei Alternative Sociale, fiind realizat si tiparit cu sprijinul UNICEF in Romania.

Detalii tehnice
Data aparitiei12 mar. 2024
Categorie generalaVariae
Numar pagini374
Format165x235 mm
Tip copertaCarte brosata