Lucrarea "Caile de atac de retractare in procesul civil " elaborata de autoare reprezinta un demers stiintific deosebit de util din punct de vedere doctrinar, dar si practic, unul din primele de amploare in materie, dupa elaborarea noului Cod de procedura civila. Teza se intemeiaza pe reglementarile generale si speciale in vigoare la data redactarii sale si beneficiaza de o documentare stiintifica aproape exhaustiva.
In elaborarea lucrarii” Caile de atac de retractare in procesul civil ”, autoarea s-a intemeiat pe o bogata jurisprudenta provenind de la instanta suprema, dar si de la alte instante judecatoresti. Meritorie si salutara este si comentarea unor decizii judiciare nepublicate pana in prezent, dar de o deosebita semnificatie teoretica.
Lucrarea” Caile de atac de retractare in procesul civil ” reprezinta o incursiune stiintifica aprofundata, iar solutiile promovate sunt judicioase si riguros fundamentate din punct de vedere stiintific. Ea beneficiaza si de o buna sistematizare, care urmeaza insasi reglementarea legala a cailor de atac de retractare, ultima parte fiind insa consacrata unor cai de atac particulare, respectiv cererile de reexaminare.
Solutiile promovate de autoare nu se intemeiaza doar pe legislatia nationala, ci si pe unele solutii ale CEDO, facandu-se, in acelasi timp, referiri si la unele coduri de procedura civila din alte tari europene. De altminteri, lucrarea cuprinde in partea sa finala si o prezentare adecvata a solutiilor legislative promovate in alte coduri de procedura civila.
Profesor univ. dr. Ioan Les
Facultatea de Drept Simon Barnutiu
Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu