Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Raspunderea juridica a notarului public in context national si european

ISBN/ISSN: 978-606-27-1797-1
Editura: Hamangiu
35,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Raspunderea juridica a notarului public in context national si european reprezinta teza de doctorat autorului, ca rezultat al cercetarii doctorale incheiate in anul 2016.
Dintre toate formele de raspundere juridica ce pot fi antrenate fata de notarul public – disciplinara, patrimoniala si penala, in lucrarea de fata cel mai mult spatiu de analiza este alocat raspunderii penale, cea mai severa forma a raspunderii juridice.

Sunt analizate toate infractiunile care pot fi savarsite de notarii publici, in exercitarea profesiei – de la divulgarea secretului profesional si sustragerea ori distrugerea de inscrisuri pana la evaziunea fiscala si spalarea banilor. La fiecare infractiune, sunt punctate elementele specifice activitatii notariale, desprinse din examinarea doctrinei de specialitate, a jurisprudentei, inclusiv a jurisprudentei constitutionale.

Studiul de drept comparat realizat in ultima parte a lucrarii evidentiata faptul ca toate statele ale caror legislatii notariale au fost supuse analizei acorda atentie deosebita aproximativ acelorasi categorii de probleme pe care le intalnim si in legislatia romana: acces in profesie, interdictii si incompatibilitati, statutul de functionar public al notarului, conflictul de interese, secretul profesional, formele de raspundere, dar si garantiile oferite acestor profesionisti ai dreptului in fata eventualelor masuri abuzive.

Avand in vedere cerinta academica ca teza de doctorat sa fie publicata in forma in care ea a fost sustinuta, facem cuvenita precizare ca toate articolele din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 la care s-a facut referinta in prezenta lucrare sunt cele din versiunea legii republicate in anul 2014. Cu toate ca, intre timp, legea a mai fost republicata in M. Of. nr. 237 din 19 martie 2018, niciunul dintre textele analizate in carte nu a suferit vreo modificare de fond, asa incat aceasta poate fi considerata in deplina actualitate.

ARGUMENT 

CAPITOLUL 1. CONSIDERATII GENERALE REFERITOARE LA ACTIVITATEA NOTARIALA

1. Aspecte introductive 

2. Istoricul activitatii notariale 

3. Principiile activitatii notariale 

CAPITOLUL 2. RASPUNDEREA DISCIPLINARA SI PATRIMONIALA A NOTARULUI PUBLIC 

1. Raspunderea disciplinara a notarului public 

2. Raspunderea patrimoniala a notarului public 

CAPITOLUL 3. RASPUNDEREA PENALA A NOTARULUI PUBLIC 

1. Aspecte introductive 

2. Infractiuni care pot fi savarsite de catre notarul public 

3. Legislatia notariala reflectata in jurisprudenta constitutionala

CAPITOLUL 4. ACTIVITATEA NOTARIALA IN CONTEXT EUROPEAN 

1. Politici penale privind functionarul public european 

2. Aspecte de drept comparat privind infractiunile savarsite de functionarul public 

3. Activitatea notariala in dreptul comparat 

CONCLUZII SI PROPUNERI DE LEGE FERENDA 

Detalii tehnice
Data aparitiei06 iul. 2021
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini232
Format145x205 mm
Tip copertaCarte brosata