Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Protectia internationala a drepturilor omului. Caiet de seminar

ISBN/ISSN: 978-606-27-2237-1
Editura: Hamangiu
50,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Dupa publicarea cursului de Protectia internationala a drepturilor omului in anul 2018, era iminenta aparitia unui caiet de seminar care sa urmareasca materia tratata in curs. Astfel, caietul de seminar este impartit in sapte lectii care corespund celor sapte seminare din semestru. Considerand ca pedagogia facultatilor de drept trebuie sa se bazeze, astfel, pe o stransa alianta intre curs si seminare, teorie si practica, echipa noastra formeaza un intreg. Seminarele urmaresc cursul si pregatesc pentru exercitiile care pot fi prezentate la examenul final.
Prin aceasta carte ne propunem sa le oferim studentilor si masteranzilor nostri o cunoastere a aspectelor juridice ale protectiei internationale a drepturilor omului, abordand in acelasi timp dezbaterile sociologice si culturale pe care le genereaza acest subiect. 
Lucrarea este deschisa tuturor tipurilor de profiluri si indispensabila in cadrul a numeroase cursuri de drept. Prelegerile noastre se vor baza in mod necesar pe cunostinte fundamentale de drept international public, pe care le vom reaminti atunci cand va fi necesar. Diferitele drepturi protejate sunt prezentate intr-un mod dinamic, precum si obligatiile statelor de a garanta protectia drepturilor omului si a diferitilor titulari de drepturi (indivizi, grupuri).
Caietul de seminar insista, de asemenea, pe numeroasele sisteme de protectie internationala a drepturilor omului instituite la nivel universal, precum si la nivel regional (in special european), prin studierea diferitelor institutii, proceduri si surse de drept ale acestora.
Speram ca prin exercitiile pe care le propunem, sa dezbatem la seminar despre o gama larga de situatii juridice, la care sa oferim sugestii si sfaturi pentru situatiile concrete din viata cotidiana.

Laura-Cristiana SPATARU-NEGURA este lector universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti si avocat in Baroul Bucuresti.

Seminarul 1. Consideratii teoretice privind protectia drepturilor omului 

Protectia internationala a drepturilor omului ca ramura distincta a sistemului de drept international public 
Documentul nr. 1. Constitutia Romaniei (extrase) 
Documentul nr. 2. Preambulul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului 
Documentul nr. 3. Preambulul Conventiei pentru Apararea
Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale
Documentul nr. 4. Preambulul Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene 

Seminarul 2. Sistemul institutional universal: reglementari juridice si mecanisme internationale. Sisteme institutionale regionale: reglementari juridice si mecanisme internationale la nivel american, african si asiatic 

Documentul nr. 1. Carta Organizatiei Natiunilor Unite (extrase) 
Documentul nr. 2. Pactul international cu privire la drepturile civile si politice (P.I.D.C.P. – extrase) si Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale (P.I.D.E.S.C. – extrase) 
Documentul nr. 3. Conventia pentru Prevenirea si Reprimarea Crimei de Genocid (extrase) 
Documentul nr. 4. Extrase din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului cu privire la jurisprudenta Curtii Interamericane a Drepturilor Omului 
Documentul nr. 5. Extrase de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe 

Seminarul 3. Sisteme institutionale regionale: reglementary juridice si mecanisme internationale la nivel european 

Documentul nr. 1. Articolul 6 din Tratatul privind Uniunea Europeana 
Documentul nr. 2. Articolele 52 si 53 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene 
Documentul nr. 3. Carta Sociala Europeana revizuita (extrase) 
Documentul nr. 4. Conventia Europeana pentru Prevenirea Torturii si a Pedepselor si Tratamentelor Inumane si Degradante adoptata de Consiliul Europei (extrase) 
Documentul nr. 5. Curtea de Justitie a Uniunii Europene 
Documentul nr. 6. Relatia dintre Constitutionala si Curtea Europeana a Drepturilor Omului 
Documentul nr. 7. Informatii pe scurt despre Conventia Europeana pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale 
Documentul nr. 8. Informatii pe scurt despre Curtea Europeana a Drepturilor Omului 
Documentul nr. 9. Decizie CEDO pronuntata in cauza George Dumitrean impotriva Romaniei (cererea nr. 57664/08) 
Documentul nr. 10. Decizie CJCE, 3 septembrie 2008, pronuntata in cauza Yassin Abdullah Kadi et Al Barakaat International Foundation vs. Conseil et Commission (extrase) 
Documentul nr. 11. Avizul CJUE nr. 2/13, Aderarea Uniunii Europene la Conventia Europeana a Drepturilor Omului (extrase)

Seminarul 4. Conditii de admisibilitate pe care cererile trebuie sa le respecte pentru a putea fi examinate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Procedura in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. Procedura hotararilor-pilot 

Documentul nr. 1. Articolul 35 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului 
Documentul nr. 2. Hotararea pilot din 25 aprilie 2017 pronuntata in cauza Rezmives si altii impotriva Romaniei (cererile nr. 61467/12, 39516/13, 48231/13 si 68191/13) 

Seminarul 5. Identificarea in practica a drepturilor principale prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului 

Dreptul la viata. Dreptul la libertate si la siguranta. Dreptul la un proces echitabil. Dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei. Libertatea de gandire, de constiinta si de religie 
Documentul nr. 1. Extrase din Constitutia Romaniei si din Conventia Europeana a Drepturilor Omului 
Documentul nr. 2. rezumat al Hotararii CEDO din 10 aprilie 2012 pronuntate in cauza Ilbeyi Kemaloğlu and Meriye Kemaloğlu impotriva Turciei (cererea nr. 19986/06) 
Documentul nr. 3. rezumat al Hotararii CEDO din 16 septembrie 2009 pronuntate in cauza Rantsev impotriva Ciprului si Rusiei (cererea nr. 5965/04) 
Documentul nr. 4. rezumat al Hotararii CEDO din 26 mai 2020 pronuntate in cauza Aftanache impotriva Romaniei (cererea nr. 999/19) 
Documentul nr. 5. rezumat al Hotararii CEDO din 7 ianuarie 2010 pronuntate in cauza Lawyer Partners A.S. impotriva Slovaciei (cererile nr. 54252/07, 3274/08, 3377/08, 3505/08, 3526/08, 3741/08, 3786/08, 3807/08, 3824/08, 15055/08, 29548/08, 29551/08, 29552/08, 29555/08 et 29557/08) 
Documentul nr. 6. Ce intelege CEDO prin „viata privata”? Extras din Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Ghid privind art. 8 din Conventia europeana a drepturilor omului – Dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei 

Seminarul 6. Identificarea in practica a drepturilor principale prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Libertatea de exprimare. Drepturile culturale. Dreptul la instruire 

Documentul nr. 1. Rezumat al Hotararii CEDO din 17 ianuarie 2017 pronuntate in cauza Jankovskis impotriva Lituaniei (cererea nr. 21575/08) 
Documentul nr. 2. rezumat al Hotararii CEDO din 20 martie 2018 pronuntate in cauza Mehmet Hasan Altan impotriva Turciei (cererea nr. 13237/17) 
Documentul nr. 3. rezumat al Hotararii CEDO din 23 februarie 2016pronuntate in cauza Çam impotriva Turciei (cererea nr. 51500/08) 

Seminarul 7. Recapitulare si valorificare a cunostintelor acumulate 

Documentul nr. 1. Barbulescu impotriva Romaniei (Cererea nr. 61496/08), Hotararea Marii Camere din 5 septembrie 2017 

ANEXE
Anexa nr. 1. Declaratia Universala a Drepturilor Omului 
Anexa nr. 2. Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale 
Protocolul aditional la Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale 
Protocolul nr. 7 la Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale 
Anexa nr. 3. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene 
Anexa nr. 4. Formular de cerere pentru sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului 
Anexa nr. 5. Schema simplificata a traseului unei cereri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in functie de formatiunea judiciara 
BIBLIOGRAFIE

Detalii tehnice
Data aparitiei13 mar. 2023
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini256
Format145x205 mm
Tip copertaCarte brosata