Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Dreptul Uniunii Europene - o noua tipologie juridica

ISBN/ISSN: 978-606-27-0693-7
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 40,00 RON
36,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Prin tema abordata, cartea „Dreptul Uniunii Europene – o noua tipologie juridica” supune atentiei doctrinei juridice problema complexa a aparitiei unei noi tipologii juridice, si anume tipul dreptului Uniunii Europene. Lucrare este gandita ca un studiu multidisciplinar, care imbina elemente de teoria generala a dreptului cu elemente de drept comparat si de dreptul Uniunii Europene, urmarind astfel sa raspunda intrebarii: poate dreptul Uniunii Europene, care este caracterizat de multilingvism si multijuridism, sa fie considerat un nou tip de drept, cu determinatii calitative specifice, aparut in panorama sistemelor de drept ale lumii?

In prezent, suntem martorii unor fascinante provocari in ceea ce priveste Uniunea Europeana – se discuta despre integrarea intr-o ordine juridica supraetatizata, despre racordarea la interese supranationale, despre reconfigurarea suveranitatii, despre impletirea valorilor nationale cu cele ale Uniunii Europene, despre armonizarea legislatiei, dar si despre Brexit. In acest context, doar in masura in care Uniunea Europeana se fundamenteaza pe o vointa juridica autonoma si pe principii si valori care se situeaza in zona eternului juridic, atat pentru ratiunea individului, cat si pentru identitatea nationala a statelor membre, este posibila „unitatea in diversitate” si, deci, existenta unei noi familii juridice.

Monografia „Dreptul Uniunii Europene – o noua tipologie juridica” isi propune sa analizeze conceptul de „tipologie” in stiintele sociale, inclusiv in stiintele juridice, sa examineze tipologia dreptului din perspectiva dreptului comparat, sa studieze istoria si specificitatile dreptului Uniunii Europene, cu accent pe trasaturile care sustin ideea unei noi tipologii juridice, sa cerceteze izvoarele dreptului unional ca arhitect al noii ordini juridice a Uniunii Europene, accentuand rolul doctrinei si al jurisprudentei in conturarea principiilor acestui tip de drept.

Prin chiar structurarea lucrarii, compusa din trei parti – conceptul de „tipologie” in stiintele sociale; Dreptul Uniunii Europene, de la multilingvism la o noua tipologie juridica; trasaturile acestui drept –, s-a urmarit sa se orienteze cercetarea stiintifica spre cunoasterea acelor trasaturi care sa poata sustine existenta unei posibile noi tipologii, in raport de criterii predeterminate teoretic.
Prin tematica abordata si maniera de analiza, prezenta lucrare constituie, in mediul juridic din Romania, o lucrare cu un caracter de noutate. Mai mult, expunerea jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene reprezinta o abordare inovatoare in cercetarea acestei teme.

„Dreptul Uniunii Europene – o noua tipologie juridica” se constituie ca un demers stiintific bine documentat, echilibrat si corect asezat metodologic. Capacitatea autoarei de a dezvolta o judecata independenta se regaseste in felul in care se raporteaza la bogatul instrumentar bibliografic si la numeroasele solutii jurisprudentiale, pe care le trateaza cu detasarea caracteristica a unui bun cercetator, intr-un spirit critic.

Laura Cristiana Spataru-Negura este, in prezent, avocat in Baroul Bucuresti si asistent universitar doctor in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti, unde conduce seminarii la disciplina Teoria generala a dreptului.

Detalii tehnice
Data Aparitiei18 nov. 2016
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini304
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Constitutia Romaniei, Conventia europeana a drepturilor omului, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Constitutia Romaniei, CEDO si CDFUE 15.09.2016

actualizat 26 ianuarie 2017
12,00 RON 11,70 RON
Indisponibila
Cod penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat 7 octombrie 2016

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare 01.09.2016 ed.15

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
30,00 RON 27,00 RON
DIN ACEEASI CATEGORIE - Dreptul Uniunii Europene