Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Personalitatea juridica in dreptul organizatiilor

ISBN/ISSN: 978-606-18-0496-2
Editura: C.H. Beck
Pret de coperta: 32,90 RON
32,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea Personalitatea juridica in dreptul organizatiilor isi propune sa surprinda felul in care conceptia asupra personalitatii juridice colective a influentat regimul juridic al organizatiilor, cu aplicare in special in domeniul dreptului societar. Demersul nu este cantonat la spatiul juridic romanesc, ci la cel occidental in general, insa referirile concrete se raporteaza, in mare masura, la dreptul romanesc actual (iar, uneori, la cel american si britanic). Evolutia istorica a dreptului societar indica o deplasare de la accentul pus pe efectul de integrare al personalitatii juridice catre cel pus pe efectul de fragmentare (dus la apogeu odata cu aparitia societatilor cu raspundere limitata unipersonale si a grupurilor de societati). Reactia la dominatia efectului de fragmentare a fost dezvoltarea de instrumente juridice care sa combata excesele in aceasta directie si sa re-echilibreze raportul dintre considerentele de eficienta economica si exigentele etice in domeniul dreptului societar. Lucrarea pune in evidenta si comenteaza fiecare din aceste etape ale mutatiei pe care o sufera personalitatea juridica in evolutia dreptului societar (si dreptului organizatiilor in general).     

Lucrarea Personalitatea juridica in dreptul organizatiilor este prima abordare romaneasca a dreptului societar (si a dreptului organizatiilor in general) centrata pe influenta personalitatii juridice in evolutia regimului juridic al organizatiilor.

Autorul despre lucrare - despre personalitatea juridica a grupurilor
Despre personalitatea juridica a grupurilor (personalitate juridica colectiva) se poate vorbi atat de simplu sau atat de complicat pe cat se doreste. Pe de o parte, orice jurist practician fara preocupari teoretice rezolva in mod curent probleme care ii pretind sa opereze cu o anumita dexteritate cu conceptul de persoana juridica (spre exemplu, inregistrarea unei societati la Registrul comertului). La polul opus, unele dintre cele mai puternice minti juridice ale epocii moderne s-au inclestat intr-o aprinsa disputa teoretica asupra „naturii” persoanei juridice, disputa care a starnit multe pasiuni intelectuale, pana la a iesi din sfera dreptului si a intra in aceea a teoriei politice.
Astfel, intregul demers de cercetare a pornit de la intrebarile:
(1) „Cum distingem un grup caruia ii este recunoscuta personalitatea de juridica de un grup care nu beneficiaza de o astfel de recunoastere?” si
(2) „Cum determinam membrii unui grup care beneficiaza de personalitate juridica?” (in sensul in care grupul include toate persoanele eventual afectate de activitatea sa sau numai pe unele dintre ele).

Puncte forte
•    analizarea normelor juridice interne in raport cu normele europene
•    abordare analitica, critica a problematicii, cu propuneri si solutii concrete
•    analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enuntate in noile coduri
•    abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura: drept comercial, drept civil, dar si drept fiscal
•    ample referinte bibliografice
•    index alfabetic

Despre autor:
Lucian Bojin este doctor in drept, avocat Baroul Timis si lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara.

Detalii tehnice
Data aparitiei17 dec. 2015
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini180
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
DE ACELASI AUTOR - Lucian Bojin
Indisponibila
Romanian Company Law. A Handbook - Lucian Bercea
Indisponibila
Va place Dreptul? -  Lucian Bojin, Raluca Bercea, Diana Botau

Va place Dreptul?

Volum in onoarea profesorului Valentin Constantin
49,90 RON 49,90 RON