Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Vointa eficienta juridic

ISBN/ISSN: 978-606-27-1527-4
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 75,00 RON
60,00 RON
Disponibilitate: Pretul, numarul de pagini si data aparitiei lucrarii sunt estimative si pot suferi modificari!

Vointa eficienta juridic este teza de doctorat (actualizata) a autorului, sustinuta in anul 2019, in cotutela internationala, intre Universitatea Babes-Bolyai si Université de Nantes.

Interdictia judecatoreasca este una dintre reactiile normative civile in fata nebuniei omenesti. Efectul sau ar fi de alungare din viata civila activa a celor irationali. De secole, insa, interdictia judecatoreasca este acceptata ca o masura de ocrotire veritabila. Aspect acum negat de unii. Lucrarea propune un excurs in evolutia interdictiei judecatoresti, panaceu juridic al slabiciunii mintale in a actiona eficient de jure. Ii aflam astfel originea, secretele si ii urmarim menirea. Descoperim rapid ce se ascunde in spatele unei institutii care, datorita vechimii sale, se autolegitima pana nu de mult. Urata de cei care nu o inteleg, distorsionata de practica, interdictia judecatoreasca va ceda ca maine locul unei alte masuri. Lucrarea priveste atat legislatia civila franceza, cat si cea romana.

Monografia Vointa eficienta juridic este structurata in trei parti. In prima, autorul se apleaca asupra istoricului materiei, pentru a surprinde veritabila evolutie a institutiei de ocrotire a persoanei. Tranzitia dinspre prodigalitate inspre ocrotirea celor „slabi de minte” si motivatia evolutiilor legislative subsecvente din Franta devin reperele diacronice forte.

In a doua parte, se clarifica notiunile discursului juridic al ocrotirii civile a persoanelor majore. Deslusim aici conceptul de capacitate a persoanei fizice, folosit pentru a intelege mai bine efectul lipsirii de capacitate de exercitiu al interdictiei judecatoresti. Alaturi de sensurile acordate notiunilor de capacitate si incapacitate, sunt analizate si ratiunile regimurilor de incapacitate, aparitia, in Romania, a regimului de capacitate de exercitiu restransa si fixarea varstei de 14 ani ca element de incetare a regimului de lipsa a capacitatii de exercitiu. Totodata, se evidentiaza si legatura dintre majorat si iesirea de sub regimul capacitatii de exercitiu restranse.

Analiza se focalizeaza apoi pe o serie de solutii normative insolite, privind vointa juridica. Acestea au darul sa intrige deopotriva instantele si simpli juristi. Se cerceteaza acum vointa eficienta juridic in diferite ipostaze, precum regimul de incapacitate (actele incapabililor valide legal); contractele gratuite si animus donandi in persoana interzisului judecatoresc; mecanismul insaracirii parintelui nebun si ocrotit prin interdictia judecatoreasca, prin donatii facute descendentilor sai; problematica ignorarii vointe juridice, anterior valid exprimate de o persoana capabila, in cazul incetarii de drept a contractului individual de munca prin punerea sub interdictie a angajatorului persoana fizica s.a.

Ultima parte a lucrarii se concentreaza asupra unei eventuale evadari a incapabililor de sub legea nationala, in contextul dreptului international privat, pentru a se supune unui regim juridic strain de ocrotire. Se desluseste aici inclusiv sensul conceptului de legal capacity din perspectiva „Conventiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati”. Scopul este de a vedea si daca exista sinonimie conceptuala (sau doar terminologica) intre capacitatea analizata de conventie si capacitatea de exercitiu din dreptul roman. Cu aceasta ocazie, autorul se pronunta si asupra modului in care dreptul national poate fi considerat conform conventiei ONU.

Dupa aceasta analiza, monografia Vointa eficienta juridic se incheie cu doua anexe. Prima reprezinta o trecere etimologica in revista a cuvintelor ce descriu nebunia; scopul fiind de si a clarifica geneza conotatiei peiorative a nebuniei si sinonimelor sale. A doua anexa este o schema a procesului legislativ de adoptare a Codului civil Napoleon. Ea e utila in cercetarea dezbaterilor legislative cu privire la normele interdictiei judecatoresti din acel Cod.

Detalii tehnice
Data aparitiei30 sept. 2024
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini424
Format145x205 mm
Tip copertaCarte brosata