Inventarea Constitutiei. Proiecte intelectuale si dezvoltare institutionala in Principatele Romane in secolul al XIX-lea este rezultatul unui demers original care se situeaza la granita dintre istorie, drept constitutional si stiinte politice, dar totodata se inscrie intr-o directie semnificativa de cercetare referitoare la evolutia ideilor constitutionale romanesti.
De la A.D. Xenopol si I.C. Filitti pana la Vlad Georgescu a fost investigat procesul de modernizare in Principate din perspectiva dubla a ideilor si al evolutiei cadrului normativ. Potrivit demersului folosit de Radu Carp si Ioan Stanomir, inventarea vocabularului si gramaticii constitutionale sunt parte a unui context al epocii, care conteaza in egala masura, ca de altfel si raportarea la dinamica constitutionala europeana.
Intentia acestei carti este de a identifica liniile de evolutie care duc in Principatele Romane la stabilizarea unui model de constitutionalism in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si de a reconstitui inceputurile modernitatii autohtone. Autorii ofera si o perspectiva comparata, incadrand textele analizate in ansamblul gandirii liberale europene a epocii.