„Infractiuni economice” desemneaza o gama extrem de larga de infractiuni, complexitatea termenului oferind interpretari nu numai diferite, dar si contradictorii asupra acelorasi probleme de drept.
De aici, si vasta practica judiciara in materie, care releva opiniile pe care instantele le au cu privire la notiunea de „infractiune economica”, fiind considerate astfel de infractiuni nu numai spalarea de bani sau evaziunea fiscala, ci si alte fapte de natura penala, cum ar fi inselaciunea prin incheierea unui contract prejudiciabil pentru una dintre parti, emiterea de cecuri fara acoperire sau neglijenta in serviciu. Si aceasta, pentru ca si aici problema se pune – cel putin din perspectiva partilor – „economic”.
Lucrarea, structurata pe cinci capitole, ofera cititorului solutii relevante din practica instantelor judecatoresti – cele mai multe nepublicate – cu privire la astfel de infractiuni cuprinse in Codul penal sau in legi speciale, precum si aspecte de ordin procedural privind urmarirea penala sau judecata, masurile preventive care se pot lua sau solutionarea actiunii civile.
Capitolul I. Infractiuni de natura economica si/sau cu consecinte în domeniul economic,
prevazute în Codul penal
Capitolul al II-lea. Infractiuni de natura economica si/sau având consecinte în domeniul economic, prevazute în legi speciale
Capitolul al III-lea. Situatii ivite în cursul urmaririi penale si/sau al judecatii ce tin
de specificul infractiunilor economice
Capitolul al V-lea. Masuri preventive. Conditii pentru luarea acestora în cazul infractiunilor economice
Index alfabetic