Studiul Imunitatea sefului de stat in dreptul penal are drept scop declarat prezentarea in detaliu a institutiei imunitatii sefului de stat in dreptul roman, in dreptul comparat si – nu in ultimul rand – in dreptul international.
Subiectul analizei, desi un inedit incontestabil in literatura de specialitate de la noi, a facut obiectul unor intense si ample dezbateri doctrinare in strainatate. In consecinta, incercand sa aduca un element de noutate in ansamblu, analiza a fost de la un bun inceput conceputa in jurul unei dihotomii permanente intre doctrina si practica. Astfel, fiecare institutie, fiecare concept si element doctrinar a fost supus unei atente analize in stransa relatie cu cel putin un caz practic mai mult decat relevant in domeniu. De asemenea, fara a se dori un compendiu mai mult sau mai putin complet al cazurilor implicand raspunderea si imunitatea sefului de stat in dreptul national si cel international, aceasta lucrare prezinta intr-o maniera complexa, dar axata in special pe componenta practica, modul in care a evoluat institutia imunitatii sefului de stat pana in secolul XXI.
Atingand domenii interdisciplinare - drept penal si procesual penal, drept constitutional, drept international public, respectiv drept penal comparat si international – lucrarea se adreseaza cu precadere tuturor celor interesati de aceste domenii, in general si de institutia imunitatii sefului de stat, in special. Datorita complexitatii analizei, lucrarea prezinta interes atat pentru teoreticieni, cat si pentru practicieni, in considerarea prezentarii exhaustive a jurisprudentei interne si internationale in domeniu.