Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Contenciosul actelor administrative asimilate

ISBN/ISSN: 978-606-18-0652-2
Editura: C.H. Beck
Pret de coperta: 69,90 RON
69,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea abordeaza contenciosul actelor administrative asimilate (nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, refuzul nejustificat de a rezolva o cerere privitoare la un drept sau la un interes legitim si contractele administrative).

Noutate absoluta
Prima lucrare cu caracter monografic care este consacrata contenciosului actelor administrative asimilate.

Garantat de specialisti
Prof. univ. dr. Verginia VEDINAS: „Semnalez, mai intai, faptul ca autoarea realizeaza, cu caracter de premiera, o monografie consacrata, cum rezulta din titlul ei, contenciosului actelor administrative asimilate. In contextul in care institutia contenciosului administrativ, in sfertul de veac cat a trecut de la reinfiintarea ei, prin Legea nr. 29/1990, inlocuita mai tarziu de Legea nr. 554/2004, isi «intareste radacinile» in abordarea ei la nivel doctrinar general, iata ca incepe sa se contureze cercetarea ei pe elemente componente, cum ar fi procedura in contenciosul administrativ, iar acum, particularitatile institutiei, atunci cand ea vizeaza actele administrative asimilate.
In al doilea rand, elementele de noutate prezentate de autoare din perspectiva mutatiilor legislative aparute in materia contractelor administrative, si avem in vedere cele patru noi Legi nr. 99-101 aparute in 2016, pe care autoarea le ia la cercetat cu minutiozitatea si profunzimea cercetatorului autentic.
Nu in ultimul rand, elementele de drept comparat extrem de interesante, reprezentand, ele insele reglementari noi in tarile de origine (Spania, Franta), pe care autoarea le analizeaza in mod creator, fundamentand solutii care si-ar putea gasi locul si la noi”.

Autorul despre lucrare
Problematica actului administrativ este amplu analizata in doctrina de specialitate, ceea ce este firesc in contextul in care acesta reprezinta forma esentiala de materializare a intregii activitati a administratiei publice.
Exista insa manifestari de vointa ale administratiei publice care nu se concretizeaza in acte administrative in forma lor clasica, ci in contracte sau refuzuri explicite de a da curs unor solicitari, iar uneori lipseste insasi manifestarea de vointa explicita, administratia dovedind pasivitate, respectiv inactiune.
Avand in vedere rolul recunoscut al administratiei publice in cadrul societatii, aceste tipuri distincte de actiune sau inactiune nu puteau fi lasate la voia intamplarii, fiind, sub diverse forme, de-a lungul timpului, atat in atentia legiuitorului, cat si a doctrinei si jurisprudentei.
Evolutia istorica demonstreaza insa ca demersul de a clarifica aspecte cum sunt, spre exemplu, conceptele, natura juridica, efectele produse si modul de contestare a acestora se dovedeste a fi dificil, ceea ce este explicabil tocmai prin considerentul ca exced formei clasice a actului administrativ.
Am uzitat in permanenta metodele de analiza a conceptelor si dimensiunilor procedurii contenciosului actelor administrativ asimilate, raportarea la modul in care acestea se reflecta in jurisprudenta instantelor de contencios administrativ, cu predilectie a celei superioare la nivel national, atat pronuntata in procedura comuna a contenciosului administrativ, cat si in proceduri speciale, cum sunt dezlegarea unor chestiuni de drept sau recursul in interesul legii.

Puncte forte:
•    jurisprudenta instantelor de contencios administrativ, pronuntata in procedura comuna a contenciosului administrativ, dar si in proceduri speciale, cum sunt dezlegarea unor chestiuni de drept sau recursul in interesul legii;
•    corelatii cu noul Cod de procedura civila;
•    abordare  critica, analitica a problematicii, cu propuneri si solutii concrete;
•    se evidentiaza in lucrare elementele de drept comparat extrem de interesante, reprezentand ele insele reglementari noi in tarile de origine (Franta, Spania), pe care autoarea le analizeaza in mod creator, sub aspect legislativ, doctrinar si jurisprudential, fundamentand solutii care si-ar putea gasi locul si la noi
•    ample referinte bibliografice;
•    abordare interdisciplinara, cu referiri la noul cadru normativ in materia contractelor administrative (contractele de achizitii publice, contractele sectoriale, contractele de concesiune, respectiv contractele de servicii);

Despre autor:
Emilia Lucia Catana este doctor in drept si in stiinte administrative, avocat in Baroul Mures si conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii „Dimitrie Cantemir” din Targu Mures.

Detalii tehnice
Data aparitiei30 ian. 2017
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini582
Tip copertaCarte brosata