Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept administrativ

ISBN/ISSN: 978-606-18-0687-4
Editura: C.H. Beck
Pret de coperta: 64,90 RON
64,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Cuvintele autorului despre lucrare:

In acest curs universitar am considerat ca este necesar sa valorificam, in primul rand, rezultatele cercetarii intreprinse in materia dreptului administrativ de profesorii scolilor de drept de prestigiu din tara, intre care evidentiez cu mandrie scoala de drept bucuresteana, in cadrul careia am avut onoarea sa ma formez cu studiile doctorale la doua prestigioase institutii de invatamant superior, Universitatea din Bucuresti si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.
Lucrarea se raporteaza atat la rezultatele anterioare ale subsemnatei, cat si la experienta acumulata ca practician al dreptului administrativ, anterior si in paralel carierei didactice. Apreciem astfel ca pregatirea viitorilor juristi presupune o solida fundamentare teoretica, necesar a fi corelata cu scopul formarii acestora ca viitori practicieni. In egala masura, am avut in vedere si modul de reflectare si aplicare a legislatiei in practica instantelor judecatoresti, cu predilectie in deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate pe cale recursului in interesul legii si in dezlegarea unor chestiuni de drept. In acest sens, dupa cum se exprima doctrina franceza, citata deseori pe parcursul lucrarii, „jurisprudenta a ocupat intotdeauna un loc important in clarificarea regimului actelor administrative”, actul administrativ fiind, dupa cum este unanim recunoscut, forma juridica principala de realizare a activitatii administratiei publice si o institutie fundamentala a dreptului administrativ.
Avand in vedere desele modificari legislative in materia obiectului de studiu al dreptului administrativ, ne-am raportat la legislatia in vigoare pana la data predarii lucrarii la tipar, dar si la legislatia si doctrina de drept european (U.E. si drept comparat), aspecte pe care ne propunem sa le dezvoltam, ca si lucrarea in ansamblul sau, in editiile viitoare.

Din cuprins:
•    autoritatile administratiei publice;
•    personalul administratiei publice;
•    serviciile publice;
•    domeniul public;
•    teoria actului administrativ;
•    contenciosul administrativ;
•    raspunderea in dreptul administrativ;

Puncte forte:
•    prezentarea dreptului administrativ in relatia cu alte discipline, atat cu dreptul constitutional si stiinta administratiei (abordarea clasica), dar si in relatie cu alte ramuri ale dreptului (civil, penal), care completeaza legislatia in materia contenciosului administrativ, in conditiile legii;
•    corelatii cu legea procesual civila;
•   consideratii referitoare la adoptarea unor acte normative fundamentale pentru sintetizarea si sistematizarea legislatiei in materie, cum este, spre exemplu, proiectul de Cod administrativ al Romaniei, proiect care la data elaborarii acestei lucrari este in dezbatere publica;
•    prezentarea modului de reflectare si aplicare a legislatiei in practica instantelor judecatoresti, cu predilectie in deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate pe calea recursului in interesul legii si in dezlegarea unor chestiuni de drept.
•    trimiteri la contenciosul special reglementat de Legea nr. 101/2016 in materia achizitiilor publice si concesiunilor de lucrari si servicii;

Despre autor
Emilia-Lucia Catana este conf. univ. dr. Facultatea de Drept, Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Targu-Mures (2006-prezent); membru in Colegiul de redactie al publicatiei Revista de Drept Public (2012-prezent); avocat in Baroul Mures (2013-prezent); arbitru comercial al Curtii de Arbitraj Comercial Intern si International de pe langa Camera de Comert si Industrie Mures (2012-prezent). A publicat 7 lucrari in calitate de unic autor, 2 in calitate de coordonator, 27 de articole/studii publicate in reviste de specialitate de circulatie internationala, 13 articole publicate in reviste de specialitate din tara, 24 de studii publicate in volumele unor manifestari stiintifice nationale si internationale recunoscute, din tara si strainatate.

Detalii tehnice
Data aparitiei15 mai 2017
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini472
Tip copertaCarte brosata