Stoicii au scris despre praemeditatio malorum, intelepciunea populara a conturat indemnul „sa pui raul inainte”, iar contemporaneitatea a consacrat termenul „proactivitate”. Indiferent de denumire, transcende peste veacuri o explicatie a succesului in orice domeniu: pregatirea si anticiparea.
Lucrarea de fata s-a nascut din dorinta de a aplica aceste concepte in sfera procesului civil. Metoda propusa – listele de verificare – si-a dovedit deja eficienta in aviatie si in medicina, domenii fundamental deosebite, care nu au nimic in comun in afara de complexitatea ridicata. Fiind cunoscuta si avocatilor din sistemul de drept anglo-saxon, metoda intruneste toate criteriile pentru implementarea in activitatea litigantilor autohtoni, fara a fi tributara experientei sau cunostintelor teoretice avansate. Este „firul rosu” al oricarui proces si garantia unei bine-venite structuri intr-un context judiciar dedalic. Profitand de exemplificarea listelor de verificare, lucrarea cuprinde numeroase analize si recomandari practice menite sa imbunatateasca interactiunea litigantilor cu clientii, instanta de judecata si alti participanti la procesul civil. Acestea formeaza indemnul autorului catre largirea orizontului de cunoastere juridica dincolo de limitele scolastice (a sti/know), catre aplicatiile practice (a sti cum sa/know-how). Intr-o epoca a abundentei informatiilor, succesul apartine celor care stiu sa le intrebuinteze adecvat in practica.
Pornind de la aceste premise, lucrarea se adreseaza atat avocatilor, cat si tuturor celor care, angajati fiind in procesul judiciar, se afla in cautarea unor metode de perfectionare si sunt in rezonanta cu vechiul proverb chinezesc conform caruia, „cu cat transpiri mai mult in antrenament, cu atat vei sangera mai putin in lupta”.