Cursul Drept penal international readuce in curricula universitara studiul a ceea ce cunoscutul penalist si diplomat Vespasian V. Pella numea „dreptul penal al viitorului”, fiind dedicat studentilor facultatilor de drept si stiinte politice.
Lucrarea reprezinta o noutate in peisajul juridic autohton atat prin prisma disciplinei pe care o abordeaza, cat si prin prisma institutiilor pe care le analizeaza. Consolidarea si interpretarea conceptului de „crima internationala” si a infractiunilor subsumate acestuia au revenit tribunalelor penale ad-hoc, astfel ca, in cuprinsul lucrarii, aspectele doctrinare sunt imbogatite cu trimiteri la jurisprudenta acestor tribunale si a Curtii Penale Internationale.
Cursul este structurat in trei parti, fiecare dintre acestea continand mai multe capitole. Prima parte este menita a oferi o imagine de ansamblu asupra evolutiei dreptului penal international, precum si asupra activitatii tribunalelor internationale implicate in formarea si aplicarea dreptului penal international. Partea a doua analizeaza problematica raspunderii persoanelor vinovate de savarsirea crimelor internationale si formele de participatie la comiterea acestora. In ultima parte regasim o analiza a elementelor constitutive ale crimei de genocid, ale crimelor impotriva umanitatii, ale crimelor de razboi si ale crimei de agresiune, asa cum au fost retinute in jurisprudenta tribunalelor penale internationale si a Curtii Penale Internationale.