Detasarea lucratorilor si mai ales detasarea transnationala in cadrul Uniunii Europene constituie o tema de mare actualitate, aflata pe agenda de lucru a institutiilor si organismelor UE, dar si a multor cancelarii ale statelor membre.
Demersurile Comisiei Europene de modificare a cadrului legislativ european actual a determinat chiar nasterea unei dezbateri aprinse intre statele membre, soldata cu impartirea Europei in doua tabere si cu activarea procedurii „cartonasului galben”.
Prezenta lucrare constituie un studiu stiintific aprofundat, care analizeaza problematica detasarii atat in sensul stabilit de Codul roman al muncii, dar mai ales in sensul european al acestei notiuni.
Prestarea transnationala de servicii cu lucratori detasati dintr-un stat membru in alt stat membru al Uniunii Europene, detasarea transnationala intragrup si detasarea prin agentiile de munca temporara sunt problematici analizate amanuntit, contribuindu-se la lamurirea multor neclaritati care procupa atat pe teoreticienii dreptului, cat si pe practicieni din diverse domenii de activitate: juridic, economic, resurse umane, management, inspectia muncii si alte zone ale administratiei publice centrale sau locale.