Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 5/2018

ISBN/ISSN: 2601-5730_05_2018
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

In pofida unei partiale reorientari a jurisprudentei fiscale nationale – sub imperiul hotararii interne in cauza Nidera – instantele de contencios fiscal din Romania continua sa fie extrem de conservatoare in ceea ce priveste adresarea de intrebari preliminare Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in cauzele fiscale. Pornind de la aceasta constatare, in editorialul Cluj Tax Forum Journal nr. 5/2018 un personaj fictiv, contribuabilul-investigator, analizeaza si adreseaza cateva posibile intrebari utile pentru comunitatea noastra juridica si fiscala unor instante de contencios fiscal nationale, in speranta ca macar unele dintre ele vor alege sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Ar fi, in fapt, singura varianta vazuta de personajul nostru contribuabilul-investigator (si nu numai de el) de a iesi din actualul blocaj in care avocatii sunt obligati sa se bazeze in continuare pe hotararile pronuntate in cauzele poloneze, maghiare, bulgaresti sau letone, in cauze cu elemente de similitudine vadite.

In continuare, autorii actualului numar Cluj Tax Forum Journal pun in dezbatere si alte teme de interes, precum:
– proprietatea intelectuala ca resursa valoroasa pe care companiile o folosesc pentru a produce bunuri ulterior comercializate sau a asigura servicii beneficiarilor si legislatia europeana relevanta cu impact asupra taxarii proprietatii intelectuale.
– posibilul efect al hotararii in cauza Ispas (prin care s-a stabilit ca sunt indreptatiti contribuabilii sa aiba acces la dosarul administrativ in inspectiile fiscale in materie de TVA) in cadrul general al dezvoltarii drepturilor apararii in cauzele fiscale.
– analiza conditiilor esentiale impuse de art. 277 alin. (1) lit. a) C. proc. fisc. (suspendarea procedurii de solutionare a contestatiei pe cale administrativa), din perspectiva jurisprudentei actuale a instantelor nationale.
– baza de impozitare comuna si baza de impozitare comuna consolidata a impozitului pe profit, menirea lor de a restructura sistemul impozitului pe profit in Europa pentru a face din aceasta un competitor efectiv pentru piata din Statele Unite, dar si necesitatea elaborarii unui set comun de reguli pentru a determina baza impozabila si dezvoltarea de reguli procedurale, cu scopul de a se asigura ca profitul este atribuibil jurisdictiei sursa a acestuia.

Cosmin Flavius COSTAS
Editorial
Contribuabilul-investigator: cateva posibile intrebari

Agnes HORVATH
The Taxation of Intellectual Property in the European Union

Cosmin Flavius COSTAS
Access to file: right(s) of the defence or defence of the right(s)

Alina Mihaela GHERMAN
Suspendarea solutionarii contestatiei in ipoteza formularii unei sesizari penale de catre organele de control fiscal. Articolul 277 alin. (1) lit. a) C. proc. fisc., din perspectiva jurisprudentei actuale a instantelor

Alexandra TOMUTA
Relansarea proiectului bazei de impozitare comune consolidate pentru intreprinderi si a bazei de impozitare comune pentru intreprinderi

Cosmin Flavius COSTAS
Sinteza de jurisprudenta fiscala nationala
(noiembrie-decembrie 2018)
Selectie, sinteza si comentarii

Alexandra Maria MURESAN
Repertoriul de jurisprudenta in materie fiscala
al Curtii de Justitie a Uniunii Europene
(noiembrie-decembrie 2018)

Detalii tehnice
Data aparitiei18 apr. 2019
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip coperta297x210 mm, capsata