Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 1/2023

ISBN/ISSN: 2601-5730_01_2023
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Cluj Tax Forum Journal nr. 1/2023. Un nou an de fiscalitate. Noi Lumi. Alte inceputuri.
„La debutul fiecarui an, atunci cand ne asezam gandurile pe hartie, privim spre viitor si ne intrebam cum va fi noul an fiscal. Provocarile cunoscute sau anticipate pot colora o parte din harta anului viitor. De obicei insa raman multe zone albe, necartografiate, de unde pot sa apara oricand surprize. Cu siguranta, anul 2023 nu face exceptie. Astfel, dintr-o perspectiva globala, viata noastra este tot mai mult marcata de tehnologie, iar acest lucru este vizibil si in plan fiscal. (...)

Geografic vorbind, existenta si cautarea unei Lumi Noi, indiferent de continent, a stimulat imaginatia si actiunea multor exploratori, din varii domenii. Acum insa Lumea Noua este aceea a economiei digitale, o lume in care conceptele de baza s-au schimbat, iar zonele necartografiate sunt multiple.

             ●  Eforturile de a impozita economia digitala, in cadrul unui demers mai larg de a face impozitarea mai echitabila la nivel mondial, vor continua si in 2023. (...)

             ●  Tot dintr-o perspectiva globala trebuie privite si eforturile de a asigura impozitarea vanzarilor la distanta, astfel incat noul e-commerce sa genereze taxe vamale, TVA si accize pentru administratiile fiscale nationale. Cu Uniunea Europeana foarte interesata de subiect, anul 2023 poate aduce o continuare a demersurilor deja intreprinse si  pe  acest palier. 

             ●  In fine, chiar daca despre COVID-19 s-a vorbit semnificativ mai putin in 2022 si nu se va mai vorbi aproape deloc in 2023, efectele pandemiei acestui coronavirus asupeconomiei in general si asupra finantelor in special se vor vedea si in 2023. Regandirea modului de a atrage fonduri la bugetele publice va obliga legiuitorii si  ministratiile fiscale sa fie creativi si in 2023, orientati in general spre impozitarea verde si cresterea bazei de impozitare. Chiar daca majorarea impozitelor si contributiilor nu sunt puncte-cheie in cadrul acestor abordari, ele nu pot fi excluse, mai ales in conditiile in care ar deveni vizibile efectele recesiunii economice   prognozate” (Cosmin Flavius Costas)

Puncte de interes desprinse

...din articolele acestui numar: 

o analiza (atat teoretica, dar mai ales din perspectiva jurisprudentei recente) a reglementarilor privind etica si deontologia profesionala si respectarea discretiei profesionale, in ipoteza in care profesionistii care acorda asistenta juridica in domeniul financiar sunt direct vizati de obligatia de informare sau denuntare.

• TVA. persoana impozabila. drept de deducere. formalism fiscal. Interferenta planurilor dintr-un grup fiscal confirmat scriptic parea sa ofere asteptari legitime persoanelor care figurau formal ca singurele persoane impozabile in materia TVA in cauza C-519/21. Insa, din analiza textuala si contextuala a C.J.U.E. se pot desprinde doua idei: instanta europeana a preferat o abordare canonica, formalista si o interpretare confortabila intr-o asemenea situatie, respectiv, complementar, revine instantei nationale sa argumenteze, cu titlu exceptional, teza deductibilitatii TVA, ca ipoteza contrara, fundamentata pe „probe obiective”.

autonomie locala. taxe locale. dobanzi. contributii speciale. model teritorial in Spania. trezorerii locale. Constitutia Spaniei din 1978 configureaza o organizare teritoriala complexa, facandu-se distinctia intre Stat, Comunitati Autonome, Provincii si Municipalitati. Entitatilor locale, chiar daca nu au putere legislativa, li se recunoaste autonomia locala, ceea ce inseamna, pe de o parte, ca pot stabili impozite in conformitate cu Constitutia si legile si, pe de alta parte, ca isi pot administra Trezoreriile locale din perspectiva stabilitatii financiare.

centralizarea si analizarea celor mai recente intrebari preliminare provenite din Romania aduse in atentia Curtii de la Luxemburg in 2022. O continuare a demersului inceput in acest sens prin Cluj Tax Forum Journal nr. 6/2021, reprezentand o redare in sistem centralizat a problemelor juridice ridicate in cauzele de drept fiscal nationale, cu valente de drept unional.

...din Consultanta fiscala
o explicare tehnica a mecanismului de acordare a creditului fiscal pentru actiuni de sponsorizare/mecenat/burse private – schimbat radical incepand cu anul 2022.

din jurisprudenta:
• Jurisprudenta istorica a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Schumacker (cauza C-279/93). Una dintre cele mai importante hotarari ale C.J.U.E. in legatura cu problematica discriminarii indirecte in materie de impozitare directa. Hotararea a dezvoltat totodata testul comparabilitatii, ca element de determinare a existentei discriminarii in materie de aplicare a impozitelor directe. 
• C.A. Cluj. Acordarea de despagubiri pentru prejudiciul cauzat de o Directie Regionala Antifrauda care a emis o decizie de instituire a masurilor asiguratorii anulata ulterior in instanta. Hotararea este un rar exemplu de acordare a unor asemenea despagubiri si poate fi o decizie de referinta pentru dezvoltarea viitoare a jurisprudentei in aceasta mater

• C.A. Oradea. O hotarare despre: lipsa de predictibilitate a legislatiei fiscale romanesti; venituri; impozitarea veniturilor; vanzarea de deseuri feroase si neferoase; obligatia de a plati impozit; venituri scutite; lipsa criteriilor de impozitare; obligatia de inregistrare ca operator economic (din Sinteza de jurisprudenta fiscala nationala).

din Noutati fiscale

toate tranzactiile cu accize din Uniunea Europeana au devenit in intregime electronice din 13 februarie 2023 Uniunea Europeana – Republica Moldova: Noi acorduri privind intarirea cooperarii in domeniul impozitarii si in cel vamal • ECOFIN: Statele Membre ale Uniunii Europene au actualizat Lista Uniunii Europene privind jurisdictiile non-cooperante in materie fiscala • OCDE emite ghiduri tehnice pentru implementarea impozitului minim global.
                                                                                                                                         

                                                                         

                                                            CLUJ TAX FORUM JOURNAL NR. 1/2023                                                                   

Cuprins

Editorial
Cosmin Flavius COSTAS
Spre Lumea Noua, dintr-o perspectiva fiscala

 NOUTATI FISCALE
Reforma fiscala internationala: OCDE emite ghiduri tehnice pentru implementarea impozitului minim global
 ARTICOLE
Mihaela TOFAN
Viziunea jurisprudentiala recenta asupra antagonismului secret profesional – obligatie de informare in ipoteza suspiciunii de frauda fiscala
Septimiu Ioan PUT
„Mult zgomot pentru nimic” shakesperian sau despre o perspectiva de identitate confortabila a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materia TVA in afacerea C-519/21
                                   Carlos Carbajo NOGAL/ Configuratia fiscala a entitatilor locale in Spania
                         (articol in limba engleza)

                                        Irina BUSTAN/ Afaceri fiscale romanesti la Curtea de Justitie a Uniunii Europene in anul 2022 

                    SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
              IANUARIE – FEBRUARIE 2023
           Cosmin Flavius COSTAS

        REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
         IANUARIE – FEBRUARIE 2023
  Irina BUSTAN
     JURISPRUDENTA FISCALA ISTORICA A CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE – cauza C-279/93, Schumacker
 Laura LÁZÁR
                                                                             Sorin ROMAN/ Noile reguli privind sponsorizarea entitatilor fara scop patrimonial                                                    

Detalii tehnice
Data aparitiei28 iul. 2023
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini100
Format297x210 mm
Tip copertaCapsata