Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 4/2023

ISBN/ISSN: 2601-5730_04_2023
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Cluj Tax Forum Journal nr. 4/2023. De ce sa platim impozite pentru veniturile pe care le realizam? 

Editorialul acestui numar ofera o pledoarie in dublu sens: pe de-o parte, subliniaza necesitatea responsabilitatii fiecaruia de a contribui la cheltuielile publice, o masura care ar preveni concurenta fiscala neloiala; pe de alta parte, sustine o abordare pragmatica imediata din partea fiscului, in sensul de a transparentiza procesul de impozitare a tuturor veniturilor si de a face impozitarea in timp real, in scopul colectarii unor venituri semnificative.

Puncte si intrebari de interes din acest numar:
● Facturarea electronica obligatorie ● OCDE. Outcome Statement. 138 de tari si jurisdictii au ajuns la un acord istoric privind reforma fiscala internationala ● Uganda. Impozit pe serviciile digitale de 5% pentru furnizorii nerezidenti de servicii digitale 

(Noutati fiscale)

● In conditiile in care noul mecanism al verificarii documentare – care a luat mai recent locul inspectiei fiscale – pune multe probleme teoretice si practice, in ce masura regulile actuale si practica administrativa sunt compatibile cu principiile securitatii juridice si increderii legitime?
● Despre problemele aparute in practica in procedura executarii silite derivata din si aflata in legatura cu procedura insolventei in contextul unor prevederi vadit contradictorii care reglementeaza aceasta procedura de executare in cadrul procedurii insolventei raportat la aceeasi procedura de executare prevazuta in Codul de procedura fiscala.
● In incercarea de a simplifica regulile de TVA pentru agentiile de turism, legiuitorul unional impreuna cu instanta de la Luxemburg au creat un sistem complex, aplicat in mod neuniform de catre Statele Membre. Care sunt elementele definitorii ale acestui regim special, astfel cum rezulta din jurisprudenta C.J.U.E.?
● In acest sens, prezentul articol doreste a pune in lumina si dezvolta acest cumul de consecinte, in speranta ca, prin reglementari ulterioare in materie, practicile de concurenta neloiala din procedura de desemnare a expertilor in procesele penale sa fie, in final, sesizate si sanctionate temeinic.
● Selectarea expertilor in dosarele de evaziune fiscala. Incidenta practica a concurentei neloiale.  Practica concentrata. Concentrare economica. Monopol.

(Articole)

● Taxe de mediu. Fondul pentru Mediu. Administratia Fondului pentru Mediu; sarcina probei; obligatii de mediu ● Jurisprudenta Cadbury Schweppes. Complexitatea si provocarile asociate cu combaterea erodarii bazelor fiscale si a transferului de profituri in contextul eforturilor de garantare a bunei functionari a pietei interne, unde exercitarea celor patru libertati fundamentale este garantata. 

(Jurisprudenta)

● Mesele gratuite oferite salariatilor. Este aceasta prestatie o operatiune asimilata livrarilor/prestarilor de bunuri sau o achizitie destinata activitatii economice a entitatii? Atrag aceste tranzactii dupa sine autocolectarea TVA? Un articol practic despre „granita” dintre un regim fiscal favorabil si unul sanctionator in aceste situatii si importanta unei documentari generoase a activitatii care ocazioneaza acordarea unor avantaje in natura neimpozabile si/sau netaxabile.

(Consultanta fiscala)

● Accentuarea aparitiei unei lucrari remarcabile intr-o materie in care nu exista contributii complete si structurate, dar in care problemele practice generate de evolutiile fiscale din ultimii ani sunt multiple – Natalia Svidchi, Regimul fiscal al platilor de dobanzi, Ed . Hamangiu, Bucuresti, 2023.

(Recenzie)


Cuprins

Cosmin Flavius COSTAS/ Doua dileme fiscale moderne: sa platim impozite si sa impozitam

 NOUTATI FISCALE
Facturarea electronica obligatorie. Romania este autorizata sa introduca o masura speciala de derogare de la articolele 218 si 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata

 ARTICOLE
Cosmin Flavius COSTAS/ Insecuritatea juridica perfecta: verificarea documentara
Diana LUDOSAN/ Instabilitate legislativa – conflict intre prevederile art. 173 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de insolventa si cele ale art. 220 alin. (10) C. proc. fisc.
Natalia SVIDCHI/ Consideratii privind regimul special de TVA pentru agentiile de turism
Iulia DOMNICI/ Selectarea abuziva a expertilor in dosarele de evaziune fiscala – o veritabila problema de concurenta

 SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
IULIE – AUGUST 2023
Cosmin Flavius COSTAS
 REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
IULIE – AUGUST 2023
Irina BUSTAN
 JURISPRUDENTA FISCALA ISTORICA A CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE – cauza C-196/04, Cadbury Schweppes
Laura LAZAR


CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN/ Tratamentul fiscal al cheltuielilor cu masa oferita angajatilor

 RECENZII
Cosmin Flavius COSTAS/ Regimul fiscal al platilor de dobanzi, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2023 – Natalia Svidchi

Detalii tehnice
Data aparitiei04 apr. 2024
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini90
Format297x210 mm
Tip copertaCapsata