Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Livrari Iunie 2023 - Editura Hamangiu

Regimul fiscal al platilor de dobanzi

ISBN/ISSN: 978-606-27-1945-6
Editura: Hamangiu
90,00 RON
Disponibilitate: IN STOC


Regimul fiscal al platilor de dobanzi constituie un instrument important care, cu siguranta, va contribui la o mai extinsa cunoastere a unor elemente teoretice fundamentale, dar si de tehnica specifica domeniului fiscalitatii dobanzilor in materia relatiilor internationale.
Lucrarea este de mare ajutor in cunoasterea izvoarelor (surselor) dreptului Uniunii Europene, atat de diferite de cele autohtone, mai ales cu privire la valoarea juridica a deciziilor C.J.U.E. ce interpreteaza cu caracter obligatoriu Tratatele, Directivele etc. si elaboreaza noi principii, originale, ale dreptului Uniunii Europene. 

La nivelul analizei tehnice a regimului fiscal al platilor de dobanzi efectuate intre persoane juridice in cadrul raporturilor juridice transfrontaliere, prezentarea reglementarii unionale (Directiva 2003/49/CE) ofera celor interesati o sinteza reusita a fundamentelor acesteia, dar si o prezentare sistematizata, cu descrierea tehnica ireprosabila a sferei sale de aplicare (personala si materiala), suplinind astfel lipsa de claritate a textelor preluate in Codul fiscal din 2003, si, ulterior, in cel din 2015. Demersul autoarei include, in mod necesar, si o cercetare a dispozitiilor relevante din Conventiile fiscale internationale model (bilaterale), elaborate sub egida O.C.D.E, si O.N.U., care, la art. 11, reglementeaza succint regimul fiscal al dobanzilor.

In cel mai aplicativ si de interes capitol, autoarea prezinta o analiza tehnica detaliata a regimului limitarii deductibilitatii cheltuielilor cu dobanda, in reglementarile internationale, unionale si, utilizandu-se notiuni ce nu sunt inca familiare publicului larg (capitalizare redusa, instrumente hibride etc.), clarificandu-se, totodata, regimul de deducere prin prisma celor trei seturi de reglementari, aparent aplicabile concomitent, punandu-se in lumina si relatiile dintre acestea. Demersul autoarei este de actualitate si, in consecinta, si de interes pentru specialisti, intrucat ajunge sa analizeze si dispozitiile proiectului BEPS al O.C.D.E, partial preluat si de institutiile Uniunii Europene, dar si pe cele ale Directivei anti-evitare (A.T.A.D.), ambele de data relativ recenta.

In mod inevitabil, ca urmare fireasca a dezvoltarilor anterioare, se prezinta si conceptul de beneficiar efectiv, analizat in asa fel incat se poate intelege originea si necesitatea acestuia mai ales in relatiile internationale, in care identificarea lantului tranzactional este deseori complicata.

Recomandam aceasta analiza de excelenta calitate si utilitate tuturor persoanelor – economisti si juristi – care doresc sa-si aprofundeze cunostintele in materia fiscalitatii unionale si internationale, in mod specific in ce priveste regimul platilor de dobanzi efectuate intre persoane juridice, dar si cu elementele juridice fundamentale privind dreptul Uniunii Europene si dreptul Conventiilor fiscale internationale.
Apreciem ca lucrarea este indispensabila studentilor de la formatiunile de masterat in fiscalitate si in drept fiscal, cursantilor de la cursurile postuniversitare de profil, dar si consultantilor fiscali, expertilor contabili si avocatilor care se specializeaza in drept fiscal.

Prof. univ. dr. Radu Bufan

 

Detalii tehnice
Data aparitiei12 mai 2023
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini560
Tip copertaCarte brosata
Format145x205 mm
Alti clienti au cumparat si
DE ACELASI AUTOR - Natalia Svidchi

Tratat de drept fiscal. Volumul II. Drept fiscal al Uniunii Europene

Volumul 2. Drept fiscal al Uniunii Europene
129,00 RON

Tratat de drept fiscal. Volumul I. Teoria generala a dreptului fiscal

Volumul I. Teoria generala a dreptului fiscal
95,00 RON