Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Procedura administrativa prealabila sesizarii instantei de contencios administrativ

ISBN/ISSN: 978-606-27-2188-6
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 100,00 RON
85,00 RON
Disponibilitate: Pretul, numarul de pagini si data aparitiei lucrarii sunt estimative si pot suferi modificari!

La prima vedere, procedura administrativa prealabila sesizarii instantei de contencios administrativ apare ca o simpla solicitare adresata autoritatii publice si, daca aceasta solicitare nu a fost realizata, in principiu, intervine sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata. La o privire mai atenta, interesul pentru studiul aprofundat al procedurii prealabile este suscitat de caracterul complex al acesteia. 

Procedura administrativa prealabila sesizarii instantei de contencios administrativ nu poate fi analizata in mod singular, fiind esential sa se determine care este locul acesteia in sistemul de drept administrativ, care este raportul cu celelalte cai administrative de atac, cu dreptul procesual civil, cu recursul administrativ, precum si cu principiile revocarii si al controlului administrativ. Odata stabilite aceste coordonate, regimul juridic este mult mai facil de determinat, iar solutiile capata vocatia de a fi coerente si precise. 

Printre obiectivele principale ale lucrarii Procedura administrativa prealabila sesizarii instantei de contencios administrativ regasim: fundamentarea stiintifica a procedurii prealabile, din perspectiva legislativa, doctrinara si jurisprudentiala; fundamentarea stiintifica a elementelor sale componente: revocarea si recursul administrativ; determinarea regimul juridic aplicabil procedurii prealabile; analiza elementelor care ii influenteaza eficacitatea: particularitatile sistemului national de drept, reglementarea nationala, comparatia cu celelalte proceduri administrative si cu modalitatile alternative de solutionare a litigiilor. Sistemul de drept national este privit si din perspectiva dreptului Uniunii Europene si cea a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si din planul dreptului francez. 

Metodele de cercetare stiintifica utilizate au fost diverse. Printre acestea, in afara de indispensabilele metode contextuala, analitica, sintetica, sistemica si comparativa, regasim metodele mai rar utilizate in cercetare: interdisciplinara, empirica si speculativa. Acest element face ca lucrarea Procedura administrativa prealabila sesizarii instantei de contencios administrativ sa constituie un reper important atat pentru practicienii dreptului, cat si pentru cercetatori si teoreticieni, furnizat in scopul intelegerii mecanismelor dreptului administrativ, interpretarii si aplicarii dispozitiilor legale corespunzatoare.

Detalii tehnice
Data aparitiei27 apr. 2023
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini440
Format145x205 mm
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
-15%
In curand
Culegere de teste-grila pentru admiterea in magistratura si avocatura 2023

Culegere de teste-grila pentru admiterea in magistratura si avocatura. Editia a 4-a

1. Drept civil. Drept procesual civil 2. Drept penal. Drept procesual penal
250,00 RON 212,50 RON
DE ACELASI AUTOR - Nicolae-Alexandru Ceslea