Aceasta lucrare reprezinta o radiografie completa a infractiunilor de evaziune fiscala prevazute de art. 9 din Legea nr. 241/2005, autoarea realizand o analiza aprofundata a normelor de incriminare, trecand inclusiv dincolo de barierele dreptului penal pentru a oferi raspunsuri clare si concrete la o serie de probleme ivite in practica judiciara sau care ar putea sa apara, unele dintre acestea fiind analizate in cuprinsul acestei lucrari pentru prima data in doctrina autohtona.
Dincolo de analiza completa a fiecarei modalitati prevazute de art. 9 din Legea nr. 241/2005 din perspectiva elementelor constitutive, nu au fost ignorate relatiile problematice care pot aparea intre acestea si alte infractiuni prevazute in Codul penal sau alte legi speciale. In acest context, au fost analizate si eventualele mecanisme evazioniste complexe, care pun in discutie relatia infractiunii de evaziune fiscala cu infractiunile de fals, delapidare si spalare de bani, si de aceasta data fiind analizate punctual diferite ipoteze aparute in practica judiciara si fiind propuse incadrari juridice clare si argumentate. De altfel, relatia infractiunii de evaziune fiscala cu cea de spalare de bani este poate una dintre cele mai problematice relatii ivite in practica judiciara, acesteia fiindu-i dedicata o intreaga sectiune din cuprinsul lucrarii, solutia propusa fiind una inovatoare in peisajul juridic autohton.
Nu in ultimul rand, in cuprinsul lucrarii sunt analizate si dispozitiile art. 10 din Legea nr. 241/2005, inclusiv prin raportare la modificarile recente aduse de Legea nr. 55/2021.