Lucrarea abordeaza tematica efectelor recunoasterii vinovatiei in dreptul penal atat din perspectiva teoretica, cat si jurisprudentiala, incercand sa surprinda principalele aspecte ale reglementarii materiale si procesuale, inclusiv din punctul de vedere al preconizatelor modificari legislative si al dreptul comparat.
Cartea debuteaza cu scurte consideratii introductive si precizari terminologice, urmate de o prezentare a dispozitiilor de drept penal material si procesual legate de tematica abordata, inclusiv a celor cuprinse in noua legislatie penala. In sectiunea dedicata judecatii in cazul recunoasterii vinovatiei reglementata de art. 3201 C.proc.pen. consideratiile teoretice sunt insotite de numeroase trimiteri la solutiile (de multe ori divergente) pronuntate in practica judiciara.
Capitolul al IV-lea cuprinde o ampla si organizata prezentare a unor aspecte de drept comparat, in cazul fiecarei tari consideratiile vizand procedura simplificata, fiind precedate de o scurta prezentare a sistemului juridic penal.
In final, pentru a facilita accesul la considerentele unor hotarari relevante in materie, au fost inserate decizii ale Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
O lucrare cu aceasta tematica este necesara pentru o prezentare comparativa intre actuala si viitoarea reglementare a efectelor recunoasterii vinovatiei in legislatia penala romana, pe de o parte, si intre acestea si solutiile legislative alese de alte state, pe de alta parte.