Dreptul constitutional si institutiile politice, ca si curs universitar, cuprinde analiza tuturor institutiilor juridice ale dreptului constitutional si institutiilor politice, privite ca ius, grupate in doua materii, si anume: prima – Dreptul constitutional si cea de-a doua – Institutiile politice.
Dreptul constitutional cuprinde analiza terminologica a unor concepte si categorii necesare intelegerii intregii materii; a teoriei constitutiei; a institutiei cetateniei si a celei a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale.
Institutiile politice cuprind analiza teoriei puterii si a statului; a aspectelor constitutionale ale statului; a partidelor politice; a sistemului electoral; a institutiilor politice ale statului, cum ar fi parlamentul, guvernul, seful statului, autoritatea judecatoreasca si jurisdictia constitutionala. Sunt analizate procedura legislativa, inclusiv cea de adoptare a legii prin referendum. S-a considerat necesara abordarea mai larga si mai aprofundata a referendumului la nivelul statelor lumii si la cel national romanesc, mai putin cunoscut. Datorita com-plexitatii sistemelor electorale contemporane, acestea au fost grupate intr-un al doilea volum al cursului, grupare care va contribui la o mai buna intelegere si asimilare ale lor.
Toate institutiile juridice ale dreptului constitutional si ale institutiilor politice sunt examinate si analizate in contextul jurisprudentei jurisdictiilor constitutionale romane si ale altor state.