Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul fiscal, nr. 11/2014

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

„La moda in lunile octombrie si inceput de noiembrie erau intrebarile adresate posibililor viitori presedinti cu privire la cum vad ei politica economica, politica sociala, politica externa etc. Din punct de vedere fiscal, intrebarile care ne framanta in perioada asta si care ar trebui adresate Guvernului (actual si viitor) sunt: va ramane cota unica la 16%? cand se va reduce si cu cat TVA? cand se va reduce TVA la carne, legume si fructe? se mentine la 1,5% sau se diminueaza la 1% taxa pe constructii speciale? se majoreaza impozitul pe cladiri, terenuri si mijloace de transport auto? care este cursul de schimb folosit la calculul accizelor? sau se vor stabili accizele direct in lei? cand vor intra in vigoare noile coduri (fiscal si de procedura)? si daca nu vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015, cat si ce din prevederile lor vor fi introduse in codurile actuale? se va aplica impozitul forfetar (special) pe baruri, spalatorii etc. si de cand?

Probabil ca la momentul aparitiei revistei la o parte din aceste intrebari a fost dat raspunsul (la momentul scrierii lor inca nu se terminase campania electorala). La unele, probabil ca raspunsul va veni in decembrie. La altele se va amana momentul unui raspuns cert. Insa, indiferent de raspuns, problema imprevizibilitatii reglementarilor fiscale, a nepredictibilitatii ramane (cu toate efectele ei negative).”

• Rubrica Info curier cuprinde:
- legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 20 octombrie 2014 - 16 noiembrie 2014

- agenda obligatiilor fiscale pe luna decembrie 2014

- articolul semnat de Nadia-Cerasela Anitei (Conf. Univ. dr., Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice, Universitatea „Dunarea de Jos”, Galati) si Roxana Elena Lazar  (Lect. Univ. dr. asociat, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi) face o prezentare a Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) ca organ reformat cu atributii in depistarea si combaterea faptelor de evaziune fiscala

Impozite directe
- articolul semnat de Dr. Ionut Simion (Partener, Servicii de consultanta fiscala si juridica PwC) si    
Gabriela Fratila (Partener, SCA Fratila si Asociatii) analizeaza fuziunea prin absorbtie facand referire mai ales la exceptiile de la regula emiterii de titluri de participare catre participantii societatii absorbite si a tratamentului fiscal al acestora.

- articolul semnat de  Florin Dobre (Biroul Fiscalitate CECCAR, Secretar General IFA Romania) si Radu Ciobanu (Biroul Fiscalitate CECCAR) trateaza reglementarile fiscale privind impozitarea veniturilor din activitati agricole.
- articolul semnat de Ionut Mastacaneanu (Tax Senior Manager, KPMG) si Georgiana Radu (Tax Senior Assistant, KPMG) analizeaza operatiunile triunghiulare avand in vedere si ultimele rapoarte detaliate publicate de OCDE care propun, printre altele, masuri de modificare a Conventiei Model OCDE pentru a preveni utilizarea abuziva a tratatelor bilaterale, in contextul BEPS. In lipsa aplicarii metodelor de evitare a dublei impuneri prevazute de legislatia internationala, veniturile platite in cadrul unei operatiuni triunghiulare ar putea fi impozitate la nivelul fiecareia din cele trei jurisdictii implicate, conform regulilor si la cotele prevazute de legislatiile nationale.

Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Ramona Chitu (Moisa) (Tax Senior Manager al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax) prezinta modul de impozitare a premiilor acordate pentru stimularea vanzarilor.
- articolul semnat de Adrian Benta (consultant fiscal) abordeaza printr-un studiu de caz problema casarii activelor avand in vedere apropiata incheiere a exercitiului financiar, ocazie cu care societatile vor efectua inventarierea patrimoniului.
- articolul semnat de Emanuela Matei (Of Counsel Mircea si Asociatii) face o analiza a dreptului de a obtine rambursarea unor taxe percepute de un stat membru cu incalcarea dreptului Uniunii prin prisma unor aspecte constitutionale

Analize, Opinii
- articolul semnat de Dragos Cabat (Managing partner, RisCo) o analiza critica asupra politicii montare a Romaniei in ultima perioada.

Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: Emanuel Albu (judecator dr., Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o hotarare a ICCJ cu privire la impozitul pe profit si taxa pe valoare adaugata, a deductibilitatii pierderilor cauzate de consumurile tehnologice si o hotarare privind obligatiile fiscale esalonate la plata si decizia de constatare a pierderii facilitatii.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din  2 octombrie 2014 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara in procedura X impotriva Voorzitter van het managementteam van het onderdeel Belastingdienst/Z van de rijksbelastingdienst cu privire la impozitarea produselor energetice si a electricitatii.

Detalii tehnice
Data aparitiei03 dec. 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista