Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul fiscal, nr. 1/2014

ISBN/ISSN: 1841-7779
Editura: C.H. Beck
28,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Primul numar al Revistei Curierul fiscal in anul 2014 debuteaza cu Editorial: „Anul 2014 vine cu aniversari: in luna ianuarie ANAF aniverseaza 10 ani de activitate. Ii uram sa ajunga la niveluri cat mai ridicate privind colectarea impozitelor si sa reduca cat mai mult evaziunea fiscala.

De asemenea, acum 10 ani intra in vigoare si Codul fiscal: o prima aducere sub acelasi act normativ a prevederilor legale care guvernau legislatia fiscala. Ii uram sa fie cat mai clar in exprimare si sa se reinnoiasca.

Tot in ianuarie 2014 a intrat in vigoare si Codul de procedura fiscala. Si pentru el avem aceleasi urari ca si in cazul Codului fiscal.

Chiar daca nu in ianuarie, dar in anul 2014, si Revista Curierul fiscal va sarbatorii o cifra rotunda: 100 numere de aparitie.

Avem chiar si prime aparitii: TVA la incasare este pentru prima data optionala in Romania.

Vom avea, deci, de toate: maturitate in cazul organelor de control, traditie in cazul codurilor, noutati fiscale la fiecare pas si o revista valoroasa in care sa analizam fiscalitatea.”

• Rubrica Info curier cuprinde:
- legislatia fiscal-contabila nationala si europeana publicata in Monitorul Oficial si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in perioada 1 ianuarie – 19 ianuarie 2014;
- agenda obligatiilor fiscale pe luna februarie 2014.

• YIN
- articolul semnat de Florin Dobre (Asist. univ. dr., Biroul de fiscalitate CECCAR, secretar general IFA Romania) si Radu Ciobanu (Asist. univ. dr., Biroul de fiscalitate CECCAR) abordeaza avantajele noului sistem TVA la incasare incepand cu anul 2014.

• Impozite directe
- articolul semnat de Ana Petrescu, Alexandra Craciun si Andreea Vlad (Manager/Senior Consultant/Consultant Deloitte Tax) analizeaza noutatea fiscala a anului 2014, impozitul pe constructii speciale raspunzand la cateva intrebari de baza: cine datoreaza impozitul pe constructii speciale, pentru ce tipuri de constructii se datoreaza acest impozit, cum se calculeaza impozitul pe constructii speciale si care sunt obligatiile de declare si plata.

• Dreptul afacerilor
- articolul semnat de Andreea Mitirita si Diana Oprescu (Manager Senior/Consultant Senior, PwC Departamentul de consultanta fiscala si juridica) explica cum prima de emisiune are rolul de a pune in pozitie de echilibru noii si vechii participanti la capitalul societatii si nevoia armonizarii legislatiei relevante.
- articolul semnat de Sorin Roman (Tax manager/BDO Tax Cluj) analizeza cum odata cu modificarea cadrului de raportare financiar-contabila (O.M.F.P. nr. 3055/2009) prin Ordinul nr. 1898/2013, cesiunea creantelor primeste o noua abordare cu implicatii fiscale, incepand cu 2014.
- articolul semnat de Ioana Cartite (Senior Tax Consultant, Biris Goran Consulting SRL) prezinta principalele aspecte care trebuie avute in vedere in modul de organizare si de efectuare a inventarierii stocurilor, care ar putea fi rezultatele acestui proces, precum si care ar putea fi consecintele acestor rezultate asupra activitatii contribuabililor prin prisma implicatiilor fiscale si contabile care pot aparea in fiecare situatie.
- articolul semnat de Emanuela Matei (Legum Magistra, Universitatea Lund, Suedia) prezinta  o hotarare a CJUE  care arata ca o masura fiscala poate constitui ajutor de stat in sensul art. 107 alin. (1) TFUE, iar un ajutor care nu a fost notificat in prealabil Comisiei conform cu art. 108 alin. (3) TFUE este considerat a fi ilicit.

• Procedura fiscala
- articolul semnat de Alina Costache si Nadia Oanea (Supervisor Senior Tax ConsultantSenior Manager, Baker Tilly, Romania) analizeaza 2 subiecte de actualitate, optiunea de a alege un an fiscal diferit de anul calendaristic si obligatia certificarii declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal.

• Opinii
- articolul semnat de Adrian Benta (consultant fiscal) incearca sa faca o prognoza a anului 2014 din punctul de vedere al agriculturii, alegerilor electorale, situatii internationale si a altor factori care vor putea influenta major fiscalitatea romaneasca.
- articolul semnat de Nadia-Cerasela Anitei (Conf. univ. dr., Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice, Universitatea „Dunarea de Jos”, Galati) si de Roxana Elena Lazar (Lect. univ. dr. asociat, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi) prezinta regimul juridic al infractiunilor conexe de evaziune fiscala.

• Jurisprudenta fiscala
- Jurisprudenta fiscala nationala: Emanuel Albu (judecator dr., Inalta Curte de Casatie si Justitie) prezinta o hotarare a ICCJ (Decizia nr. 7458 din 27 noiembrie 2013) cu privire la obligatiile fiscale suplimentare rezultate din certificatul de origine preferentiala si buna-credinta a importatorului, dar si o alta hotarare (decizia nr.  6477 din 3 octombrie 2013) cu privire la impozitul pe veniturile realizate in Romania de persoane juridice nerezidente si achitarea acestuia ca impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor juridice, cu consecinta inregistrarii in alt cont.
- Jurisprudenta fiscala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene: hotararea din 28 noiembrie 2013 avand ca obiect o cerere de decizie preliminara formulata in temeiul art. 267 TFUE de Naczelny Sąd Administracyjny (Polonia) in procedura Minister Finansów impotriva MDDP sp. z o.o. Akademia Biznesu, sp. Komandytowa.

• Ghid fiscal care vine sa raspunda direct intrebarilor contribuabililor cu privire la diverse subiecte: conditiile sistemului de TVA la incasare; cum se aplica dobanzile si penalitatile pentru un debit de impozit pe profit restant; daca procentul de deductibilitate a provizioanelor pentru creante se aplica la valoarea cu sau fara TVA a creantei; este posibila durata de amortizare a unui mijloc fix, atat contabil, cat si fiscal?

Detalii tehnice
Data aparitiei06 feb. 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista