Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 6/2021

ISBN/ISSN: 2601-5730_06_2021
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Cluj Tax Forum Journal. Volumul IV se incheie, asa cum ne-au obisnuit editorii acestui demers, indraznet, in culori si arome proaspete, creand o imagine imbietoare, in opozitie cu peisajul asociat mecanic domeniului fiscal, zarit adesea doar prin fereastra gri-birocratica a unui ghiseu imund, ticsit si plictisit, desprins din povesti tragice cu functionari prafuiti.
In acest acord, Editorialul Cluj Tax Forum Journal nr. 6/2021 construieste o perspectiva a avocatului fiscalist, aratand cum contrastele pot fi daunatoare doar pentru cei care nu stiu sa le aseze, cum, in acest sens, fiscalul si gastronomia pot merge mana in mana si cum un pic din efectul Harvey Specter se poate propaga cu succes si in sistemului nostru de drept.

Din tematica acestui numar:
Noutati fiscale:● TVA: Statele membre ale Uniunii Europene au pierdut 134 miliarde euro in 2019; ● OCDE a publicat regulile model pentru Pilonul Doi (Pillar Two) in vederea implementarii la nivel national a unui impozit minim global de 15%; ● Comitetul TVA. O noua varianta a Orientarilor (Guidelines) a fost publicata; Tratamentul TVA aplicabil serviciilor constand in sesiuni interactive filmate si transmise in timp real prin Internet (video-chat); ● Acord ECOFIN privind noi reguli referitoare la cotele de impozitare in Uniunea Europeana.
– Pornind de la exemple de practica judiciara, cel dintai articol din Cluj Tax Forum Journal nr. 6/2021 expune o secventa din problematica mai ampla a probei cu inscrisuri in materie fiscala. Sunt analizate astfel doua elemente. Pe de o parte, continutul obligatiei de prezentare de inscrisuri, cu accente privind terminologia utilizata de norma fiscala si norma contabila. Pe de alta parte, raportat la elemente de jurisprudenta nationala si europeana, studiul analizeaza si momentul in care se executa aceasta obligatie si regimul sanctionatoriu in executare tardiva. Acest studiu se doreste a fi un hibrid intre un comentariu de jurisprudenta si o interogatie principiala, analiza fiind prilejuita de Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene din cauza C-294/20 din 21 septembrie 2021, cu unele repere de jurisprudenta nationala. 
– Scopul celui de-al doilea articol este de a analiza impozitarea veniturilor neconventionale din Statele Membre. Venitul neconventional ilustreaza oportunitatile neobisnuite de a castiga bani, devenite foarte populare in ultimii ani. Legislatiei fiscale ii lipseste limpezimea, efectivitatea si capacitatea de a acoperi multe situatii neobisnuite. Consideram ca fiind venit neconventional, castigurile provenite din gaming, NFT sau video chat. Aceste domenii au cunoscut o deosebita expansiune in ultimii ani, iar regimul fiscal trebuie sa se adapteze astfel incat sa poata reglementa si ceea ce in prezent este inca incert.
Poate Parchetul European sa combata frauda fiscala la nivel european? Inca de la geneza sa, Parchetul European a fost considerat controversat, nu numai din perspectiva naturii sale, ci si din perspectiva prerogativelor pe care le detine si a procedurilor care il pun in functiune. In comunitatea juristilor inca se mai pune in discutie o problema in legatura cu Parchetul European: daca va fi vreodata suficient de capabil sa se confrunte cu frauda fiscala europeana, mai ales in actualul status quo, unde fiecare Stat membru inca are plenitudine de competenta in a implementa legi fiscale, cu precadere in domeniul TVA. Poate un corp European sa-si interfereze activitatea intr-un mod armonios cu organele de cercetare penala nationala, in activitatea de investigare a fraudelor fiscale, sau este necesar ca legislatiile fiscale sa fie armonizate la nivelul fiecarui stat membru, pentru a fi creat un spatiu european juridic coerent, care sa se opuna eficient fraudei fiscale europene?
– Alaturi de rubricile obisnuite de jurisprudenta, Cluj Tax Forum Journal nr. 6/2021 contine si un articol ce prezinta in rezumat cererile de pronuntare a unor hotarari preliminare adresate Curtii de Justitie a Uniunii Europene din partea instantelor romane, in cursul anului 2021, intrebarile ivite in randurile acestora fiind de mare interes: ● Cauza C-146/21. Vanzarea de material lemnos. Dreptul de a beneficia de mecanismul taxarii inverse in lipsa inregistrarii in scopuri de TVA; ● Cauza C-267/21. Datoreaza TVA in Romania asiguratorii care incheie parteneriate privind solutionarea dosarelor de dauna cu societati corespondente din strainatate? Locul impozitarii in functie de natura serviciilor prestate; ● Cauza C-332/21. Un roman si un irlandez intra intr-un bar. Care dintre ei datoreaza accize? ● Cauza C-412/21. Idem, ne bis in idem. Aplicarea in sarcina aceleiasi persoane si in considerarea aceleasi stari de fapt a doua sanctiuni fiscale cu continut identic, consecutiv aplicate in functie de etapele graduale ale procesului penal. ● Cauza C-461/21. Intrebari cu scopul uniformizarii legislatiilor. Atingeri aduse liberei prestari a serviciilor de catre nerezidenti. Aplicarea impozitului cu retinere la sursa asupra remuneratiei acordate pentru prestarea de servicii; ● Cauza C-519/21. Ultima sansa de scapare a dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice, parti ale contractelor de asociere in participatiune.
– in jurisprudenta nationala comentata vom gasi raspunsuri la urmatoarele intrebari:● veniturile obtinute din inchirierea unor remorci in Spania de catre un cetatean roman rezident in Spania pot fi calificate drept „redevente” si impozitate ca atare in temeiul Conventiei de evitare a dublei impuneri din Romania si Spania? (C.A. Cluj, s. a III-a cont. adm. si fiscal, dec. civ. nr. 882 din 10 septembrie 2021, nepublicata) ● o inspectie fiscala bazata pe o pretinsa determinare anterioara a starii de fapt fiscale de catre inspectorii antifrauda ar trebui validata ca atare pentru a justifica refuzul exercitarii dreptului de deducere al TVA si refuzul recunoasterii caracterului deductibil al cheltuielilor inregistrate de contribuabil? (C.A. Craiova, s. cont. adm. si fisc., dec. civ. nr. 2196 din 15 septembrie 2021, nepublicata).
– iar in rubrica de Consultanta fiscala vom afla mai multe detalii despre stimulentele fiscale pentru veniturile obtinute din activitatea de cercetare-dezvoltare.

 

CUPRINS

EDITORIAL
Cosmin Flavius COSTAS/ Provocarile unui avocat fiscalist
NOUTATI FISCALE
Comitetul TVA. O noua varianta a Orientarilor (Guidelines) a fost publicata. Tratamentul TVA aplicabil serviciilor constand in sesiuni interactive filmate si transmise in timp real prin Internet (video-chat)
ARTICOLE
Ioana COSTEA/ Scurte consideratii despre alte inscrisuri – Croquis sur les façades du droit fiscal
Patricia CIOCAN/ Impozitarea veniturilor neconventionale in Uniunea Europeana
Irina GALIS/ Afaceri fiscale romanesti la Curtea de Justitie a Uniunii Europene in anul 2021
Miruna MIHUTA/ Poate Parchetul European sa combata frauda fiscala la nivel european?

SINTEZA DE JURISPRUDENTA
FISCALA NATIONALA
noiembrie – decembrie 2021
Cosmin Flavius COSTAS
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA
IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE
JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
noiembrie – decembrie 2021

Alexandra Maria POP
CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN/ Stimulente fiscale pentru veniturile obtinute din activitatea de cercetare-dezvoltare
RECENZII
Cosmin Flavius COSTAS/ Infractiunile de evaziune fiscala prevazute de art. 9 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2021 – O. BUGNAR-COLDEA

Detalii tehnice
Data aparitiei08 iul. 2022
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini86
Format297x210 mm
Tip copertaRevista