Lucrarea Urmarirea silita a bunurilor imobile reprezinta o investigatie stiintifica cuprinzatoare si aprofundata a uneia dintre cele mai importante institutii ale executarii silite. Intr-adevar, urmarirea silita imobiliara este cea mai complexa forma de urmarire, imprejurare determinata atat de importanta bunurilor asupra careia poarta, cat si sub aspectul formalitatilor procedurale pe care le implica realizarea creantei printr-o asemenea modalitate procedurala.
O trasatura importanta a lucrarii rezida intr-o examinare comparativa a solutiilor legislative promovate in materie de Codul anterior si de noul Cod de procedura civila, nelipsind insa referintele critice la adresa noilor reglementari executionale, materializate, uneori, intr-un formalism exagerat si chiar inutil. In acelasi timp, sunt evidentiate si calitatile noului Cod de procedura civila in raport cu reglementarile anterioare.
Lucrarea Urmarirea silita a bunurilor imobile elaborata de domnul Cornel Toma Tereaca se intemeiaza pe o bogata doctrina, atat romana, cat si straina, pe o jurisprudenta reprezentativa si pe o practica executionala adecvata. Mentionam ca o parte din cercetarile realizate in cadrul programului de pregatire au fost publicate in unele reviste de specialitate, in special in Revista romana de executare silita.