Lucrarea de fata este o continuare a primei lucrari care analizeaza partea generala a Codului de procedura penala.
Este conceputa la fel, adica cu grile, schite, scheme si teste.
Cu cateva exceptii, respectiv aspectele care tin de contestatie si de procedura speciala in cazul infractiunilor savarsite de catre minori, lucrarea are in vedere Metodologia de admitere la Institutul National de Magistratura si la Barou.
Procedura penala este greu de inteles, este alambicata si nu are dupa parerea mea o structura logica. In partea generala se prezinta institutii care se invata la partea speciala. Nu exista o corelare a institutiilor. Spre exemplu vorbim de actiunea penala si actiunea civila dar modul lor de rezolvare il intalnim in partea speciala, cand se analizeaza urmarirea penala si judecata. Discutam la partea generala despre competenta, iar competenta organelor de urmarire penala si a instantelor de judecata se invata la partea generala.
Spunem ca multi dintre studentii nostri nu mai sunt ,,studiosi”.
De multe ori abuzam cu explicatii pretentioase in conditiile in care studentii nostri nu au baza institutiilor fundamentale ale procedurii penale, partea generala si partea speciala.
Degeaba ii ,,bombardam” cu decizii ale Curtii Constitutionale sau ale Curtii Europene ale Drepturilor Omului daca ei nu stapanesc abecedarul procedurii penale.