Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Libertatea comertului - dimensiune constitutionala si legislativa

ISBN/ISSN: 978-606-39-0882-8
45,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Lucrarea isi propune sa ofere specialistilor si altor persoane interesate o imagine cat mai cuprinzatoare asupra unui fenomen care in zilele noastre a dobandit dimensiuni quasi-universale. In peisajul legislativ si european, libertatea comertului este in plina ascensiune si dezvoltare prin aplicarea politicilor economice care reflecta dezideratele Constitutiei Romaniei din 1991 si ale Tratatului de la Lisabona din 2009.

Obiectivul esential al lucrarii il constituie examinarea libertatii comertului in multitudinea dimensiunilor sale organizatorice si functionale, istorice, politice si juridice, asezandu-i in prim-plan exemplul romanesc, cu beneficiile pe care i le aduce dreptul comparat, teoria si practica.

Lucrarea abordeaza teme dificile si puternic disputate in literatura de specialitate si in practica, pentru a arata ca libertatea comertului este legitima prin rolul sau de a veghea la respectarea valorilor democratice, la consolidarea economiei de piata, la apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, a suprematiei Constitutiei. In acest sens, autoarea a analizat raportul care exista intre concurenta comerciala si libertatea comertului, descoperind o noua paradigma: libertatea economica vs. libertatea comerciala.

De asemenea, sunt abordate si constructiile extraconstitutionale, legate de reglementarile legislative privitoare la regionalizarea Romaniei, observand ca, sub aspect constitutional, descentralizarea administrativa si realizarea autonomiei locale reprezinta imperative subliniate de Legea noastra fundamentala, dar ca realizarea acestora trebuie sa implice atat respectarea legii, cat si oportunitatea legislativa.
 
 
 Asa cum sugestiv arata titlul, libertatea comertului este analizata atat din perspectiva constitutionala, cat si din perspectiva legislatiei nationale si europene. In acest sens, se arata ca libertatea comertului, in intelesul sau constitutional, este legata de prevederile art. 1 al Legii fundamentale, in special cele ale alin. (3), in virtutea carora „Romania este un stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate”.
Cartea debuteaza cu prezentarea conceptului de proprietate, ca temei al libertatii comerciale. Ulterior, in capitolul al doilea, este analizat raportul dintre concurenta comerciala si libertatea comertului. Cel de-al treilea capitol pune in discutie rolul statului in asigurarea libertatii comertului. Ultimul capitol este dedicat concluziilor si propunerilor. Astfel, se arata ca „dezideratele constitutionale privitoare la libertatea comertului sunt in plina evolutie, iar implementarea politicilor economice in ansamblul obiectivelor Uniunii Europene este in curs de realizare”.
 

Bogdan Bucatariu

Detalii tehnice
Data aparitiei22 sept. 2021
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini248
Format145x205 mm
Tip copertaCarte brosata