Coruptia apare acolo unde se manifesta lipsa unor politici adecvate, unde exista indiferenta din partea comunitatii.
Relatiile sociale vulnerabile la coruptie, precum si evolutia legislatiei in domeniile protectiei proprietatii, privatizarii, reorganizarii judiciare si achizitiilor publice au dat nastere la multiple controverse cu privire la mecanismele de protectie si de combatere a fenomenului infractional.
Lipsa unui statut clar al proprietatii a favorizat extinderea unui alt palier al coruptiei, intr-o perioada in care Romania se afla in plin proces de tranzitie, in loc de restabilirea dreptului de proprietate producandu-se o redistribuire a ceea ce a fost avutia nationala. Una dintre principalele cauze ale acestei situatii consta in lipsa unui cadru legislativ coerent si stabil, magistratii fiind confruntati cu dispozitii confuze si chiar contradictorii, neclare si fara rigoare juridica, ceea ce determina adoptarea unor solutii controversate, criticabile.
Coruptia constituie o amenintare la adresa democratiei, suprematiei dreptului, echitatii sociale si a justitiei, erodand principiile unei administratii eficiente, subminand economia de piata si punand in pericol stabilitatea institutiilor statale.