Lucrarea a fost conceputa sub forma unui ghid prin care candidatii la concursul de admitere la INM pot sa inteleaga mai bine implicatiile unui atare demers.
Prima parte este dedicata explicarii teoretice a emotiilor si personalitatii. In cea de-a doua parte sunt analizate pe larg implicatiile psihologice si practice ale probei teoretice (testul-grila) si ale celei practice (proba scrisa) si sunt oferite sfaturi pretioase pentru gestionarea eficienta a probelor si intelegerea emotiilor incidente. In partea a treia este analizata testarea psihologica, fiind prezentate aspectele avute in vedere, cu exemplificari, si oferite indicatii relative la fiecare dintre cele doua componente ale testarii: proba scrisa si interviul. Cea de-a patra parte este dedicata exclusiv interviului, fiind analizate atat aspectele avute in vedere si punctate la aceasta proba, cat si elemente care, odata insusite, pot asigura candidatului o sansa mai mare de succes, precum cele legate de vestimentatie, gestica, mimica etc. Tot aceasta parte cuprinde un numar de 35 de spete, fiecare cu explicatii relative la modul in care ar putea fi solutionate, dar si exemple de subiecte pentru analiza scrisa. In fine, ultima parte este dedicata conditiei bunei reputatii, fiind expuse unele particularitati ale conditiei si elementele ce pot avea relevanta in procesul de analiza.
Nu in ultimul rand, cartea este redactata intr-un limbaj usor de inteles chiar si de catre cei fara cunostinte in domeniul psihologiei.
Editia a 4-a are in vedere noua structura a concursului si analizeaza modificarile aparute in structura interviului. In plus, sunt prezentate noi spete si explicatii si sunt oferite modele de subiecte pentru etapa analizei scrise de la proba interviului.