Obiectivul lucrarii "Institutii administrative" este analizarea catorva institutii de drept public, cu precadere apartinand ramurii dreptului administrativ, cu scopul de a furniza celor interesati principii, concepte care stau la baza constructiei si functionarii sistemului public, ca elemente perene ale acestuia.
Studiul principalelor norme juridice care reglementeaza administrarea treburilor publice in societate, norme rezultate din aplicarea diverselor politici publice agreate de puterea politica si transpuse in lege, speram sa se constituie intr-un element de interes pentru cei care cerceteaza fenomenele administratiei ori sunt implicati in producerea lor.
Suntem, in acelasi timp, pe deplin convinsi ca administratia publica reprezinta un fenomen social complex, care nu poate fi redus numai la un sistem de norme juridice. De aceea - desi foarte importanta - cercetarea fenomenului administrativ numai prin intermediul stiintei dreptului nu poate fi exhaustiva. Remediul poate consta intr-o abordare pluridisciplinara si chiar interdisciplinara a administratiei, prin imprumutarea de instrumente si tehnici de la mai multe discipline stiintifice si utilizarea lor superioara in cadrul unei stiinte integratoare.
Partea I. Dreptul si sistemul acestuia
Capitolul I. Normativitate, drept, regim juridic
Capitolul II. Sistemul dreptului. Drept public, drept privat
Partea a II-a. Administratia publica si organizarea acesteia
Capitolul I. Conceptul de administratie publica
Capitolul II. Mediul juridic al administratiei publice
Capitolul III. Organizarea administratiei publice
Partea a III-a. Activitatea administratiei publice
Capitolul I. Serviciul public si politia administrativa
Capitolul II. Functia publica
Capitolul III. Actele administratiei publice
Partea a IV-a. Controlul si raspunderea administrativa
Capitolul I. Controlul exercitat asupra administratiei publice
Capitolul II. Raspunderea administrativa