Lucrarea de fata se adreseaza, in principal, studentilor de la Facultatile de drept si administratie publica. Revizuirea editiei din anul 2009 a fost necesara, nu atat din motive ce tin de perisabilitatea unor institutii, caci teoria dreptului are dimensiunea oricarui lucru peren, ci din motive care obliga la reconsiderarea dreptului intr-o societate afectata de declin sau progres, cand Dreptul este dator sa reinvie suburbii si sa intretina idealuri, menite sa-i asigure chiar scopul.
De aceea, adaugirile si revizuirea operate in aceasta noua editie sunt subordonate nevoii de reintoarcere la originile Dreptului, evocand rolul sau, capacitatea sa de a dispune de o aptitudine proprie de analiza si de selectie a fenomenelor sociale, de cuantificare si de calificare a lor, vizualizand valorile sociale.
Noile alegatii dinamizeaza capitolele vizand izvoarele dreptului si interpretarea juridica, punand in evidenta raportul dintre reguli-principii si standarde purtatoare de valori menite a conserva si a promova progresul social, tinand cont, deopotriva, de evolutiile reale in domeniul interpretarii dreptului, in mod special, prin intermediul instantelor judecatoresti din Romania.