Intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura penala la data de 1 februarie 2014 a marcat momentul unei reforme procedurale de amploare in sistemul de drept roman in acord cu standardele europene in materia protectiei drepturilor omului, dar si cu ultimele evolutii normative in materia procedurilor penale in statele membre ale Uniunii Europene.
Practica judiciara din ultimul an a facut fata cu succes provocarilor noilor institutii procedurale si restructurarii logicii procesului penal. Nu acelasi lucru am putea spune ca s-a intamplat si in materia doctrinei de drept procesual penal, unde, spre deosebire de doctrina dedicata dreptului penal substantial, numarul de lucrari de referinta a fost extrem de redus.
Prezenta aparitie editoriala vine astfel sa completeze peisajul editorial in materia procedurii penale si se dovedeste a fi nu doar un curs universitar, ci si un veritabil ghid pentru practicieni in interpretarea si aplicarea dispozitiilor noului Cod de procedura penala.
Elaborata de un cadru universitar cu o vasta experienta lucrarea pastreaza si valente practice (autorii fiind deopotriva si avocati) absolut necesare in procesul de intelegere a noii logici a procesului penal.
Din aceasta perspectiva, lucrarea Drept procesual penal. Partea Generala constituie un manual util atat studentilor pentru a dobandi cunostintele necesare promovarii examenelor de licenta si de admitere, cat si practicienilor confruntati zi de zi cu probleme de drept in procesul penal.