Aceasta carte "Drept international" este o versiune extinsa, actualizata si, sper, inbunatatita a cursului pe care l-am predat in ultimii cinci ani la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara si la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.
Dreptul international nu este o "ramura de drept", ci un sistem juridic ale carui dimensiuni descurajeaza si al carui mod de functionare ramine oarecum misterios. Cartea cuprinde tot ceea ce am crezut ca trebuie sa stie un jurist pentru a intelege, incepind cu limbajul ei particular, o sentinta internationala. Sper ca este suficient de analitica si suficient de clara.
Am renuntat la formula drept internaional public nu pentru ca ar fi redundanta, ci datorita faptului ca denumirea alternativa, drept internaional, castiga teren in tarile cu sisteme juridice de tip civil law.
Traducerile citatelor din textul cartii si apartin. Mai putin fragmentele din tratatele ratificate de Romania, care reproduc versiunea publicata in Monitorul Oficial. Acolo unde documentarea este disponibila pe Internet am renuntat la indicarea surselor, preferind sa adaug la finalul cartii adresele electronice. Am avut in vedere documente internationale si alte materiale aparute pina la 31 decembrie 2009.