Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept civil. Drepturi reale principale, ed. 3

ISBN/ISSN: 978-606-18-0667-6
Editura: C.H. Beck
119,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editia 3 a cursului universitar Drept civil. Drepturile reale principale are in vedere reglementarile in materie pana la data de 20 aprilie 2017, in masura in care ele au incidenta in materia drepturilor reale principale. In principal s-a tinut cont de: Legea pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (Legea nr. 71/2011); Noul Cod de procedura civila care a intrat in vigoare la data de 15 februarie 2013, in forma republicata; O.U.G. nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009, precum si Legea nr. 60/2012 pentru aprobarea O.U.G. nr. 79/2011.
In mod firesc, tratarea are ca obiect predilect reglementarea drepturilor reale principale din Noul Cod civil, in timp ce dispozitiile cuprinse in Codul civil din 1864 sunt, de regula, doar evocate. Numai in cazurile in care reglementarile vechi au sanse sa se aplice in continuare, o perioada de timp mai mica sau mai mare, tinand seama de jocul normelor tranzitorii, li s-a acordat si lor o atentie speciala.

Corelatiile cu legea procesual civila, dar si prezentarea situatiilor tranzitorii permit formarea unei viziuni complexe, vizand interpretarea textelor si modul lor de aplicare, astfel incat sa prezinte o maxima utilitate pentru orientarea cititorului, precum si pentru promovarea unor solutii corecte si coerente in plan legislativ si jurisprudential.

Autorul despre lucrare
De la 1 octombrie 2011, Codul civil din 1864 a iesit din vigoare, iar Noul Cod civil a devenit aplicabil. Mai mult, la data de 15 februarie 2013 a intrat in vigoare si Noul Cod de procedura civila. O schimbare de perspectiva se impunea in tratarea problematicii drepturilor reale principale. In plus, prin Legea nr. 71/2011 au fost introduse norme tranzitorii, inclusiv cu referire la materia drepturilor reale principale. Ele sunt integrate, in mod specific, in explicatiile privind diferitele reglementari din aceasta materie. Prin aceeasi lege au fost modificate unele dispozitii din Noul Cod civil si din legile speciale care au legatura cu drepturile reale principale. Desigur, aceste modificari nu puteau fi ignorate.

Nu in ultimul rand, s-a tinut seama de adoptarea unor reglementari noi si de modificarea altora mai vechi, pana la data de 20 aprilie 2017, in masura in care ele au incidenta in materia drepturilor reale principale.

Din cuprins:
•    Patrimoniul
•    Posesia ca stare de fapt protejata juridic
•    Dreptul de proprietate privata
•    Dreptul de proprietate publica
•    Dezmembramintele dreptului de proprietate privata
•    Dinamica drepturilor reale principale
•    Publicitatea imobiliara si apararea drepturilor reale principale

Puncte forte:
•    abordare critica, analitica a problematicii, cu propuneri si solutii concrete
•    analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enuntate in noile coduri
•    abordare interdisciplinara, cu referiri la stiintele de ramura: procedura civila, drept comercial, drept succesoral
•    ample referinte bibliografice, in ceea ce priveste doctrina si jurisprudenta romana si straina
•    tabla analitica de materii
Despre autor:
Valeriu Stoica este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, avocat in Baroul Bucuresti si director al Revistei Romane de Drept Privat.

Detalii tehnice
Data aparitiei15 mai 2017
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini560
Editiea 3-a
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Valeriu Stoica
Indisponibila
Credite pentru consumatori - Marian Nicolae, Ionut-Florin Popa

Credite pentru consumatori

Provocari legislative si tensiuni constitutionale romanesti
39,00 RON
Indisponibila
Legea darii in plata - Valeriu Stoica

Legea darii in plata

argumente si solutii
49,00 RON