Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curs de teoria actului juridic civil

ISBN/ISSN: 978-606-27-1858-9
Editura: Hamangiu
150,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Lucrul la acest curs mi-a aratat cat de interesant poate fi dreptul comun atunci cand il privesti prin prisma aplicatiilor sale practice din cele mai diverse domenii specializate. Structura sa urmareste tematica parcursa la programul de master de Drept privat al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, la materia Teoria actului juridic. Este vorba despre o materie care, asa cum ii sugereaza si denumirea, sta la baza edificiului juridic. Fiind vorba despre un program de master profesional, abordarea este una care pleaca de la teorie, dar nu uita niciodata ca ea are rolul de a ajuta la rezolvarea problemelor practice. In consecinta, analizele sunt peste tot subsumate dificultatilor practice si examinarii jurisprudentei relevante. Cred cu tarie ca orice demers stiintific in domeniul dreptului are nevoie de o ancorare in realitate. Mai mult, un demers pedagogic (sau didactic) impune in plus si o privire pragmatica. In definitiv, absolventii facultatilor de drept se pregatesc pentru o piata a muncii in care menirea principala a juristului este aceea de a gasi solutii (legale) pentru probleme practice (dintre cele mai complexe). Oricat de ciudat ar parea, o teorie (generala) poate oferi tocmai acele raspunsuri pentru chestiuni punctuale.

Poate principalul element de noutate adus de cartea de fata consta in aceea ca incearca sa ofere o viziune actuala cu privire la modul in care noul Cod civil se desparte de antecesorul sau in accentul pe care il pune pe seriozitatea promisiunilor facute. De fapt, daca exista vreo idee care traverseaza intreg acest curs, ea este aceea de (re)gandire a actului juridic ca o manifestare de vointa si o incercare de limitare a relativizarii acestei manifestari.

Lucrarea urmeaza structura traditionala a analizei actului juridic civil, alegerea tinand nu (numai) de traditie, ci si de fixarea acestui plan in cadrul topografiei normative actuale. Comentariile se concentreaza pe materia nasterii contractului, tratand despre conditiile sale esentiale si consecintele nerespectarii acestora. Astfel, prima parte prezinta actul juridic in ansamblu, incercand sa surprinda notiunea acestuia si sa ofere explicatii privind diferitele forme in care se prezinta in practica, tot aici fiind tratate si reglementarea actului juridic si modul cum poate fi aceasta aplicata. In partea a doua sunt analizate conditiile de valabilitate ale actului juridic, in ordinea enumerata de lege. In sfarsit, partea a treia este dedicata teoriei nulitatii actului juridic.

Radu Rizoiu

INTRODUCERE IN TEORIA ACTULUI JURIDIC 

CAPITOLUL I. NOTIUNEA, REGLEMENTAREA SI CLASIFICAREA ACTELOR JURIDICE CIVILE 

Sectiunea 1. Notiunea, reglementarea si delimitarea actului juridic civil 

Sectiunea a 2-a. Tipologia actelor juridice civile. Clasificari 

Sectiunea a 3-a. Probleme speciale in legatura cu aplicarea legii civile in timp in materia actului juridic civil 

CAPITOLUL AL II-LEA. CONDITII DE VALABILITATE 

Sectiunea 1. Aspecte generale privind valabilitatea actului juridic 

Sectiunea a 2-a. Capacitatea de a incheia actul juridic 

Sectiunea a 3-a. Consimtamantul la incheierea actul juridic 

Sectiunea a 4-a. Obiectul actului juridic 

Sectiunea a 5-a. Cauza actului juridic 

Sectiunea a 6-a. Forma actului juridic 

CAPITOLUL AL III-LEA. NULITATEA ACTULUI JURIDIC 

Sectiunea 1. Notiuni generale 

Sectiunea a 2-a. Conceptiile cu privire la nulitate 

Sectiunea a 3-a. Clasificarea nulitatilor 

Sectiunea a 4-a. Cauzele de nulitate 

Sectiunea a 5-a. Efectele nulitatii actului juridic civil 

Detalii tehnice
Data aparitiei26 nov. 2021
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini712
Format165x235 mm
Tip copertaCarte brosata
DIN ACEEASI CATEGORIE - Drept civil