Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.
Filtrati dupa atribute
  • Categorie generala
  • An aparitie
Descarca oferta

Radu Rizoiu

Este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, unde preda materiile Drept civil. Persoanele (in anul I de la ciclul de licenta) si Teoria generala a actului juridic civil, respectiv Garantii civile (in cadrul programului de master de Drept privat). De asemenea, este formator al Institutului National al Magistraturii, la materia Drept civil. Litigii cu profesionistii. Este, asadar, un „civilist” sadea. In timpul liber, este avocat in Baroul Bucuresti.

Pentru ca din prima luna de stagiatura ca avocat a fost nevoit sa rezolve probleme (practice) de garantii (reale), s-a apucat de citit, deoarece in facultate materia nu intrase la examen. Si acum citeste si nu este sigur ce nota ar lua la un subiect de examen din aceasta materie atat de vasta. De doua decenii s-a apucat sa si scrie si a scris despre... garantii. Primul studiu publicat (dar nu si primul scris) a fost o prezentare „la cald” a (pe atunci) noii Legi nr. 99/1999, Titlul VI (acest studiu a fost scris in colaborare). Au urmat o serie de studii punctuale care au dat nastere (in 2006) la un comentariu de 750 de pagini al intregii legi. In 2010, teza de doctorat a fost despre (surpriza!) Garantiile reale mobiliare. O abordare functionala, fiind publicata in 2011 sub forma unui tom de aproape 800 de pagini (scrise marunt si cu margini inguste, fiind greu de legat altfel). A continuat sa scrie, dar de aceasta data despre reglementarea garantiilor din noul Cod civil, la care a participat prin redactarea sectiunilor relevante din Legea sa de punere in aplicare (acum stiti pe cine sa dati vina pentru erorile din lege). In afara unor studii mai generale sau mai specifice, a colectat in trei culegeri de jurisprudenta (totalizand peste 1100 de pagini) o mare parte din jurisprudenta anterioara noului Cod, amplu comentata si sistematizata pe teme, si apoi a publicat in 2015 o monografie de 550 de pagini despre Contractul de ipoteca in noul Cod civil. Continua sa scrie despre garantii (de tot felul).

Primul articol scris (si publicat apoi in revista Dreptul) a fost despre Unele consideratii asupra conditiei juridice a domeniului public si criteriilor de domenialitate. In ciuda titlului nesuferit de lung, textul i-a ramas autorului la suflet, pentru ca reprezenta rezultatul redactarii lucrarii de licenta (pe vremea cand aceasta mai exista). A mai scris (sporadic) pe teme legate de proprietatea publica (din perspectiva „civilista”) si a facut legatura cu garantiile in textul din 2018 despre Conflictele dintre proprietari si creditori: Despre proprietate si cvasiproprietate in economia de consum, publicat in volumul omagial dedicat Profesorului Valeriu Stoica (conducatorul tezei de licenta si al lucrarii de doctorat), volum pe care l-a si coordonat (in colaborare).

La cursul de Drept civil. Persoanele, coordonat de Profesorul Marian Nicolae in 2016, a contribuit cu partea dedicata persoanei juridice. De asemenea, a mai scris studii despre teoria generala a persoanei si despre teoria actului juridic civil (materie in care a publicat in 2021 un Curs de teoria actului juridic civil pentru master). S-a intors insa, de fiecare data, la garantii, scriind prima editie a unui Curs de garantii civile in 2020, editia a 2-a fiind publicata in anul 2022.
In ultimii ani, ca urmare a evolutiilor politice la nivel national (si nu numai) indreptate impotriva respectarii regulilor si statului de drept, si-a incercat... tastatura si in domeniul teoriei generale a dreptului, incercand sa apere teoria respectarii legii „drepte” si a interpretarii creative – dar realiste – a dreptului pozitiv.

Una peste alta, dupa 20 de ani, s-au strans vreo 10 carti si peste 100 de articole si studii imprastiate prin reviste, culegeri si in spatiul virtual.

Vezi ca Grila Lista
Ordoneaza dupa
Afiseaza pe pagina
-35%
Curs de garantii civile - Radu Rizoiu
Indisponibila
In honorem Valeriu Stoica

In honorem Valeriu Stoica

Drepturi, libertati si puteri la inceputul mileniului al III-lea
250,00 RON 250,00 RON
Indisponibila
Credite pentru consumatori - Marian Nicolae, Ionut-Florin Popa

Credite pentru consumatori

Provocari legislative si tensiuni constitutionale romanesti
39,00 RON
Indisponibila
Drept civil. Persoanele - Nicolae, Rizoiu, Ilie, Bicu
Indisponibila
Imagine Ipoteci mobiliare Volumul III

Ipoteci mobiliare Volumul III

Continutul contractului de ipoteca
42,00 RON
Indisponibila
Imagine Ipoteci mobiliare Volumul II

Ipoteci mobiliare Volumul II

Caracterele juridice ale ipotecii mobiliare. Jurisprudenta comentata cu trimiteri la noul Cod civil
59,00 RON
Indisponibila
Imagine Ipoteci mobiliare. Volumul I. Preferinta fiscului

Ipoteci mobiliare. Volumul I. Preferinta fiscului

Jurisprudenta adnotata cu trimiteri la Noul Cod civil
30,00 RON 30,00 RON