Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 2/2014

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
38,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Ca in fiecare an, din 2002 pana astazi, punem la dispozitia practicienilor cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate.
Numarul din luna februarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de dl. conf.dr. Bogdan Aurescu care ne aduce in prim plan importanta Procesului de la Haga pentru politica externa a Romaniei cu ocazia aniversarii a 5 ani de la pronuntarea Hotararii Curtii Internationale de Justitie in cazul privind Delimitarea Maritima in Marea Neagra in cauza Romania c. Ucraina. „Aceasta aniversare este un bun prilej de reflectie asupra semnificatiei acestui proces pentru dreptul international si pentru politica externa a Romaniei. (…) Decizia politica de a solutiona diferendul la Haga a fost luata in urma unei evaluari atente care a concluzionat ca negocierile nu puteau sa ne aduca un rezultat in conformitate cu interesul national al Romaniei. A fost o alegere care a permis Romaniei sa foloseasca eficient instrumentele „inteligente” ale dreptului international in beneficul sau”.

In cadrul rubricii Curierul legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din perioada ianuarie-februarie 2014, inclusiv deciziile de neconstitutionalitate admise si recursurile in interesul legii admise si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei. Rubrica cuprinde si lista actelor normative afectate de intrarea in vigoare a Noilor Coduri penale intrate in vigoare incepand cu 1 februarie 2014.

Rubricile de Actualitate europeana si internationala corespunzatoare lunilor ianuarie 2014, realizate de dna Daniela Ivan, respectiv de dl Bogdan Aurescu, aduc in prim plan principalele activitati atat la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international.

In cadrul rubricii Romania in fata CEDO este prezentata hotararea Cipleu c. Romaniei din 14 ianuarie 2014). Autorul, dl Radu Chirita, nu doar rezuma hotararea, ci o si adnoteaza: „Hotararea comentata reia problema echitabilitatii procedurilor penale desfasurate in temeiul codului vechi de procedura, care permitea instantei de recurs sa modifice aspecte ale starii de fapt retinute anterior de instanta de apel. Situatia care a dat nastere acestei hotarari a CEDO era, pana la 1 februarie 2014, oarecum frecventa: condamnarea unei persoane in recurs, prin reinterpretarea probelor ce nu au fost niciodata administrate in fata instantei de recurs”.

Dreptul afacerilor

Rubrica cuprinde articolul Consideratii privind controlul activitati societatilor pe actiuni efectuat de catre auditorul intern si cel financiar, semnat de dl. Dragos Calin: „Functionarea unei societati pe actiuni care are obligatia auditarii situatiilor financiare in parametrii optimi, atat din punct de vedere operational, dar si din punct de vedere legal, impune necesitatea asigurarii unui control asupra actelor si operatiunilor realizate de organele de administrare si conducere ale acestei societati”.
 
Studiul are in vedere aspecte privind: auditorul intern (notiune, numire, drepturi si obligatii, raspundere), auditorul financiar si delimitarea auditorilor de cenzori.

Drept privat

Rubrica cuprinde articolul Cauzele raspunderii delictuale in negocierile precontractuale, semnat de dna. avocat Monia Hantig. Studiul pune accent pe principiile care guverneaza etapa negocierilor (principiul libertatii de a negocia si principiul bunei-credinte), dar si pe conditiile raspunderii in aceasta etapa.
 
Autorul concluzioneaza: „Sub imperiul legislatiei in vigoare libertatea partilor de a initia, desfasura si inceta negocierile este cenzurata de principiul bunei-credinte in negocieri, persoana care se face vinovata de incalcarea exigentelor acestuia din urma putand raspunde pentru prejudiciile cauzate celeilalte parti. Ramane la latitudinea instantei sa aprecieze cazurile in care sunt incalcate exigentele bunei-credinte, punand in balanta necesitatea pastrarii unui climat de securitate juridica si protectia partii prejudiciate, astfel incat principiul libertatii de a negocia sa nu ajunga lipsit de continut prin aplicarea prea severa a principiului bunei-credinte”.

Drept public

Rubrica cuprinde articolul Initiativa cetateneasca europeana si virtutile democratiei directe sub forma e-democratie, semnat de dl. prof. dr. Radu Carp. Subiectul prezinta interes pentru ca analizeaza inovatia adusa de Tratatul de la Lisabona, fiind considerata cu siguranta una dintre cele mai notabile modificari in dreptul Uniunii Europene si al statelor membre. Autorul realizeaza o clasificare a initiativelor cetatenesti materializate pana in prezent: 1. Initiative refuzate de Comisie prin aplicarea art. 4 alin. (2); 2. Initiative considerate de Comisie „invechite”; 3. Initiative in legatura cu care a expirat termenul de colectare a declaratiilor de sustinere, dar inca nu au fost depuse la Comisie pentru evaluare si 4. Initiative care au fost inregistrate, dar nu a expirat inca termenul de colectare a declaratiilor de sustinere. Concluziile autorului sunt complexe si ridica intrebari precum: Este initiativa cetateneasca doar un mecanism care a fost adoptat pentru a face o concesie minora partizanilor unui plus de democratie la nivelul Uniunii Europene sau contribuie cu adevarat la reducerea deficitului democratic al Uniunii? Cetatenii voteaza doar pentru satisfacerea intereselor lor personale sau pot avea si reprezentarea binelui comun?

Drept penal

Rubrica cuprinde articolul Definitia infractiunii in Noul Cod penal, semnat de dna. conf. dr. Cristina Rotaru: „Viziunea dupa care a fost elaborata noua legislatie penala impunea si formularea unei noi definitii a infractiunii. Cea cuprinsa in art. 17 C.pen. din 1968 a fost deseori criticata in doctrina pentru includerea pericolului social printre trasaturile esentiale ale infractiunii, dar si pentru ca nu permitea o clasificare a cauzelor ce inlaturau caracterul penal al faptei, desi unele din ele vizau antijuridicitatea, iar altele vinovatia, cu implicatii negative in ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor penale”.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – decembrie 2013.

In rubrica Instrumente veti regasi un articol dedicat Experientelor din Romania privind avantajele si dezavantajele arbitrajului comercial international, semnat de dl. prof. dr. Mihai Sandru. Articolul este dedicat arbitrajului comercial international, care prezinta o complexitate mai mare si care, pornind de la barierele juridice si culturale, globalizeaza tehnici si proceduri de solutionare a litigiilor si incearca sa impuna reguli proprii. „Cunoasterea avantajelor si dezavantajelor arbitrajului comercial international nu implica, ab initio, adoptarea sau renuntarea la aceasta forma de reglementare a litigiilor; cunoasterea acestora poate fi utila profesionistilor/comerciantilor cu privire la diferentele care caracterizeaza aceasta modalitate de solutionare a litigiilor, fata de justitia etatica, din oricare sistem national de drept”.
 
Ca in fiecare numar revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei08 mai 2014
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista