Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 12/2010

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
31,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

In numarul de Decembrie al Revistei Curierul Judiciar puteti citi Editorialul semnat de prof. univ. dr. Nicolae Popa. Cateva consideratii privind recentele initiative legislative pentru accelerarea judecatilor: „intre observatiile critice la adresa sistemului judiciar romanesc cuprinse in rapoartele inaintate in cadrul mecanismului de cooperare si verificare a fost retinuta de fiecare data in ultimii ani si aceea a lipsei unei jurisprudente unificate si clare, situatie care afecteaza credibilitatea, predictibilitatea, stabilitatea si certitudinea actului judiciar, precum si unele abuzuri procesuale care prelungesc nejustificat solutionarea cauzelor aflate pe rolul instantelor judecatoresti”.

Razvan-Horatiu Radu, Agentul Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, raspunde in cadrul rubricii Dialoguri la cateva intrebari despre CEDO, magistrati, jurisprudenta neunitara si fericire.

Rubrica Curier legislativ cuprinde modificarile legislative din perioada 21  noiembrie - 12 decembrie 2010, incluzand o selectie a actelor normative publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, deciziile CEDO in cauzele Florescu c. Romania, Stoian c. Romania si Maria Atanasiu si altii c. Romania, precum si o selectie a proiectelor legislative aflate in lucru in Parlament.

Radu Chirita comenteaza decizia CEDO in cauza AGVPS-Bacau c. Romania, o hotarare care prezinta relevanta in special prin raportare la publicitatea sedintei de judecata, celelalte aspecte ale hotararii fiind destul de evidente; dreptul la o judecata publica, deseori minimalizat din punct de vedere al importantei sale pentru credibilitatea sistemului judiciar, fiind consacrat detaliat in art. 6 din Conventie.

Dreptul afacerilor: cuprinde comentariul unei decizii a Tribunalului Brasov realizat de Avocat drd. Ana Gabriela Atanasiu, precum si articolul intitulat Evaluarea prejudiciului material in cazul contrafacerii de marca, semnat de Avocat Bogdan Halcu, autorul facand o prezentare a criteriilor de evaluare a daunelor-interese cuvenite titularului marcii incalcate, institutie nou reglementata in legislatia romana prin intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 100/2005 privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate industriala: criteriul beneficiului nerealizat, criteriul profiturilor injuste si criteriul redeventelor.

Drept privat: contine comentariul realizat de Judecator dr. Anamaria Groza si Judecator Irina Olivia Popescu al unei decizii pronuntate de Tribunalul Mehedinti prin care s-a stabilit ca in stadiul actual al legislatiei noastre civile, accesiunea imobiliara artificiala nu se aplica in cazul restituirii imbunatatirilor aduse imobilului proprietatea altei persoane. Articolul profesorului Ioan Les analizeaza in premiera prevederile Noului Cod de procedura civila cu privire la mediere si impacarea partilor. Acestea reprezinta modalitati importante de descongestionare a mecanismului judiciar, concretizate in posibilitatea finalizarii judecatii fara administrarea unor probatorii deosebite.

Drept public: Drd. Dumitru-Daniel Serban comenteaza o decizie a Curtii de Apel Constanta prin care s-a hotarat ca si in cazul in care plata membrilor comisiilor de evaluare ulterior intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 34/2006 s-a facut in baza unui referat aprobat de conducere, acesta nu echivaleaza cu legalitatea platii, prin actul atacat tocmai aceasta plata, facuta in afara legii, voindu-se a fi inlaturata. Articolul acestei rubrici este semnat de Avocat Ovidiu Balaceanu si Avocat Monia Hantig, care isi continua analiza dreptului la un mediu sanatos si echilibrat ecologic inceputa in numarul trecut al revistei.

Drept penal: Avocat drd. Andra Roxana Ilie analizeaza o decizie a Curtii de Apel Iasi, privitoare la cazul sesizarii organelor judiciare printr-o plangere penala referitoare la savarsirea unor infractiuni de catre o persoana fizica, atat in nume propriu, cat si ca reprezentant al unei persoane juridice, procurorul trebuind sa dispuna atat cu privire la persoana fizica vizata, cat si cu privire la persoana juridica in cauza. Articolul semnat de Profesorul Tudorel Toader cuprinde o serie de consideratii critice privind reducerea pedepselor in temeiul art. 741 din Codul penal. Rubrica este completata de a doua parte a articolului Judecatorului Mihail Udroiu in care sunt comentate modificarile legislative aduse in materie penala si procesual penala de Legea nr. 202/2010, asa-numita „Mica reforma”.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – octombrie 2010.
Ca Instrument gasiti studiul semnat de Judecator drd. Beatrice Ramascanu, care isi propune sa ofere reperele necesare teoretice si practice pentru intelegerea procedurii hotararii pilot in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, in contextul pronuntarii recente a unei astfel de hotarari impotriva Romaniei in cauza Maria Atanasiu s.a. c. Romania la data de 12 octombrie 2010.

In nr. 12/2010 al Revistei va propunem Newsletterul NASTRUT, CIOCLEI, SERBAN, ENACHE in Asociere privitor la cateva modificari procesual-penale introduse prin „Mica reforma”.

Detalii tehnice
Data aparitiei22 dec. 2010
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista