Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 11/2015

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
41,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice.

Numarul din luna noiembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din perioada 1-16 octombrie 2015, inclusiv decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii octombrie 2015 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara

Rubrica realizata de judecatorul Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar este analizata natura si competenta de solutionare a litigiilor privind functionarii cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Dreptul afacerilor

Articolul Clauza de inalienabilitate, semnat de notar drd. Loredana Cochior, constituie a doua parte a studiului dedicat acestei teme, prima parte fiind publicata in Curierul Judiciar nr. 10/2015. Daca in prima parte autoarea a avut in vedere natura juridica a clauzei de inalienabilitate, domeniul de aplicare a dispozitiilor legale privind clauza de inalienabilitate, conditiile de validitate a clauzei de inalienabilitate si opozabilitatea clauzei de inalienabilitate, in partea a doua sunt tratate ridicarea clauzei de inalienabilitate si clauzele care restrang dreptul de a contesta validitatea inalienabilitatii conventionale sau de a solicita autorizarea judiciara a instrainarii.

Drept privat

Articolul Executarea silita a antecontractelor – intre traditie si solutiile dreptului privat european, semnat de judecator Silviu-Daniel Socol, constituie a doua parte a studiului dedicat acestei teme, prima parte fiind publicata in Curierul Judiciar nr. 10/2015. Studiul are ca principale puncte de interes cadrul normativ general instituit de noul Cod civil, particularitatile diferitelor tipuri de antecontracte, efectele neexecutarii obligatiilor derivate din acestea, conditiile de „executorialitate” impuse de dispozitiile legale in vigoare, prin raportare la status quo-ul existent pana in octombrie 2011 si, mai ales, la tendintele dreptului european comparat, cu o atentie speciala cerintei formei impuse antecontractului.

Drept public

Articolul Consiliile locale si primariile ca participanti la procesul civil, semnat de lect. dr. Dragos-Mihail Daghie, supune atentiei o problema ce poate suscita numeroase discutii, interpretari, comentarii si opinii, si anume participarea anumitor entitati la unele cauze care pun in discutie drepturi si/sau obligatii evaluabile patrimonial: consiliile locale si al primariile ce intra sub incidenta Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala, republicata. Sunt avute in vedere consideratii privind capacitatea procesuala de folosinta cu privire la consiliile locale si primarii si consideratii privind la rolul financiar fiscal al consiliilor locale.

Drept penal

Articolul Probleme de drept aparute in aplicarea noii legislatii procesual penale, semnat de conf. dr. Constantin Sima, este dedicat unor subiecte de actualitate si larg interes din procedura penala romana, si anume: comisia rogatorie si limitele acesteia si preluarea cauzelor de la parchetele ierarhic inferioare.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – septembrie 2015.

In cadrul rubricii Instrumente, am ales sa redam un fragment dintr-un studiu amplu „Avocatii ca profesionisti si cetateni: Roluri si responsabilitati esentiale in secolul al XXI-lea” realizat de Ben W. Heineman, Jr., William F. Lee si David B. Wilkins sub antetul Harvard Law School – Facultatea de Drept, Universitatea Harvard si Centrul de Cercetare privind Profesia de Avocat. Materialul selectat, intitulat Opinii referitoare la marile firme de avocatura face o incursiune nu numai in istoria firmelor de avocatura privind echilibrul dintre latura utilitara si cea comerciala, dar mai ales in provocarile acestei profesii: supra-accentuarea profiturilor pe termen scurt, reatribuirea responsabilitatilor, tinerii avocati, gradul de conformitate si managementul riscului. Concluzia cumva fireasca: „Firmele de avocatura trebuie sa fie conduse ca si o afacere comerciala”.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei22 mar. 2016
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini60
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Curierul Fiscal Nr. 12/2015
Indisponibila
Curierul Judiciar Nr. 9-2015
Indisponibila
Curierul Judiciar Nr. 10-2015
Indisponibila
Drept civil. Persoanele - Nicolae, Rizoiu, Ilie, Bicu