Economia de piata presupune competitia, ceea ce inseamna ca participantii la viata de afaceri sunt nevoiti sa faca fata mediului concurential, fapt ce determina, uneori, dificultati financiare, o parte dintre acestia ajungand in situatia de a-si reorganiza activitatea specifica sau chiar de a-si inceta existenta in campul economic.
Drumul catre insolventa este presarat, in majoritatea cazurilor, cu multe evenimente sau fapte, dintre care unele pot fi caracterizate din punct de vedere juridic ca fiind licite, iar altele ca avand caracter ilicit.
In cazul in care debitorul incalca normele instituite pentru desfasurarea activitatilor economice si din aceasta cauza ajunge in situatia de a nu mai putea face fata datoriilor exigibile, falimentul poate fi considerat ilicit. Falimentul cauzat prin nesocotirea regulilor comerciale poate fi considerat fraudulos numai in cazul in care sub aspect subiectiv faptuitorul actioneaza cu intentie. Intr-un asemenea caz, din punct de vedere penal, se poate vorbi despre infractiunea de bancruta frauduloasa. Aceasta este una dintre faptele ilicite de natura penala care insoteste insolventa debitorilor cu probleme financiare.
In cuprinsul acestei carti autorul surprinde bancruta frauduloasa, in principal din perspectiva juridico-penala, abordand succint teme conexe subiectului de baza, pentru a oferi cititorului o imagine de ansamblu asupra acestuia.
Capitolul I. Notiunea de bancruta si unele concepte înrudite
Capitolul II. Evolutia reglementarii bancrutei
Capitolul III. Aspecte generale privind infractiunea de bancruta frauduloasa
Capitolul IV. Continutul infractiunii de bancruta frauduloasa
Capitolul V. Aspecte procesuale si metodologice privind investigarea infractiunii de bancruta frauduloasa
Capitolul VI. Aspecte criminologice privind infractiunea de bancruta frauduloasa
Capitolul VII. Bancruta frauduloasa în dreptul comparat
Capitolul VIII. Concluzii si propuneri de lege ferenda